Jump to content

kolejna przeprowadzka

bajron1984

Recommended Posts

Witajcie kochani mam za sobą 2 przeprowadzkę z rybkami:(mam nadzieje ze ostatnią,mam do was prosbe czy podmiany wody pomogą?a moze to stres ,otoz jest 4 dni po zalaniu baniaka od nowa bo wody nie moglem zabrac,tylko biolog byl zalany woda starą i piasek(3 litry) obserwowałem rybki było ok a tu dziś jedna rybka nagle wykorkowała zrobiłem szybko wyniki i o to one;

gh-9

kh-12

ph-7.7

no2-0.05

no3-30,40

nh4-0.05

Woda w kranie nie zawierała no3 i nh4,czy to możliwe by baniak znowu dojrzewał od nowa? bo ostatnio jak się przeprowadzałem(3 mies.temu) to wyniki były w normie i żadna rybka nie padła.

No3 w ciągu 4 dni na poziomie 30-40 oznacza, że biolog pracuje i to dobrze! Tamta rybka, mogła być po prostu słabsza i oberwało jej się po przeprowadzce, zawsze to stress, nowe lokum itp.

Daj znać później, jak wygląda sprawa z nh4 i no2. Ewentualnie, przy takich ekstremalnych działaniach typu właśnie przeprowadzka zaleca się dodanie do wody bakterii (np biodigest prodibio).

No właśnie zaraz po zalaniu baniaka dałem 3 ampułki tych bakterii,a co do nh4 i no2 to ciągle miałem taki poziom nawet w poprzednim baniaku ,pamiętam jak zalewałem pierwszy raz w życiu ten baniak to nigdy no3 nie było na takim poziomie a robiłem wtedy często testy co 3-4dni.

A podmieniłem 40l wody tylko to mi do głowy przyszło w tym stresie przesadziłem?wstrzymać się na jakiś czas z tym?.

Skoro test na NH4 i NO2 jest pozytywny i był wykrywalny wcześniej to jednak coś nie tak z tą filtracją biologiczną. Karm oszczędnie i sprawdzaj parametry. Ja bym podmiany teraz sobie darował chociaż NO3 wysoko.

Sprawdzłbym jeszcze raz innym testem albo spr. tym samym testem wodę z pewnego akwarium. Dalej jeśli będą niepokojące objawy postępować jak przy zatruciu azotynami.Fajnie byłoby mieć pod ręką jakiś pochłaniacz jonów amonowych.

Mam zeos i nie wiem czy już go nie włożyć,kurcze pialiście o karmieniu kurcze ja im nie żałuje jedzenia...

Nabe jutro rano po pracy włożę do jednego koszyka zeos pytanie czy jak wyjmę jeden koszyk ceramiki i zastąpię zosem to ,czy nie odbije się to na biologi w baniaku?

OK dzięki koledzy za pomoc pytanko długo ten zeos ma być w tym baniaku?

I czy jak taki woreczek położę z tylu baniaka na dnie to będzie tez działał i wchłaniał ten amoniak?

Aha wczoraj podmieniłem 40L wody i momentalnie rybki się ożywiły pływają po całym baniaku a tak to do podmiany akwarium puste było.