Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Purigen wykrystalizuje Ci wodę ale nie z fawrocli , a z leciutkiego mętu( ale na prawdę leciutkiego). Krótko mówiąc robi kryształ w akwarium, ale najpierw zrób co napisał eljot.

Opublikowano

Witam. Bardzo dziękuje za wszystkie sugestie odnośnie tematu. Za namową eliota12 postanowiłem zmienić gąbkę na rzadsza dokładnie taka

GĄBKA FILTRACYJNA PROSTOKĄTNA 15/10 cm + GRATIS (3406355186) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img11.allegroimg.pl/photos/400x300/34/06/35/51/3406355186@@AMEPARAM@@11@@AMEPARAM@@34/06/35/51@@AMEPARAM@@3406355186

i pokombinować z ustawieniem filtra oraz cyrkulacji. Bardzo podoba Mi się pomysł z tą butelką i watą jeśli gąbka nie da rady spróbuje z tym. Odnośnie zeolitu posiadam około 1kg który był dołączony do filtra jednak nie był nigdy używany. Biologa mam wypchanego na maxa ceramiką z tetry już jakieś 5lat nie wiem czy nie jest już za stara i ma swoje właściwości. Jak myślicie warto zmienić 1kosz właśnie na zeolit.Pozdrawiam
Opublikowano

U mnie po włożeniu po pół roku odzyskałem super klarowność. Decyzja należy do Ciebie. Ja u siebie mam go w drugim kubełku - mechaniku gdzie były gąbki JBL 1501. 2 kosze miałem puste i 2 z gąbką. W jeden wsadziłem zoolit w siatce i płuczę go wtedy jak gąbki. 1 w tyg

Opublikowano

Czy mógłbyś napisać coś więcej o tym preparacie microbe -lift phosphate remover widze na allegro, że jest dostępny jak z wydajnością i skutecznością. Cena trochę odstrasza. Pozdrawiam

Opublikowano
U mnie po włożeniu po pół roku odzyskałem super klarowność.
Po pół roku to zeolit powinieneś wymienić bo stracił swoje właściwości ;).

-- dołączony post:

Za namową eliota12 postanowiłem zmienić gąbkę na rzadsza dokładnie taka
Pamiętaj że gąbka gąbce nie równa, ja przetestowałem z pięć zanim dobrałem odpowiednią (całe szczęście że kosztują "grosze" :))
Opublikowano

Nie leżał pół roku w kubełku, tylko po pół roku leżąc w szafce :) W końcu się na niego zdecydowałem i był super efekt :)

-- dołączony post:

Bardzo wydajny. Dodaję raz w miesiącu 5-7ml i po 24h woda kryształ. Nie szkodzi rybom i neutralizuje PO4.