Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja upieram się, po obserwacji mojego zbiornika, że minimum długości zbiornika to 100 cm. I nikt mnie nie przekona, że nie mam racji :)
Tak jak mnie, że taki zbiornik nadaje się dla malawijskich pielęgnic:)
Opublikowano

Dziękuję za rady dotyczące pyszczaków. Zostanę przy sulosi ok. 6/7 sztuk :), ale najpierw muszę oddać auratusy. Mam jeszcze jednego newsa dotyczącego m. auratus, otóż z 3 rybek 2 to samce. Wczoraj samiec silniejszy zrobił rozpierduchę i młyn w akwa. Przyznam, że nie miałem takich "postrzelonych" ryb :D. Ale taki ich urok ;).

Postawił się samicy i akwarium podzieliło się na pół, a 3 rybek pływa tu i tam, ale musi uważać na innych. Czy jeśli byłoby więcej ryb to agresja byłaby mniejsza? I czy auratusów to 2 samce mogą być w akwarium. Chodzi mi o zbiornik typu 240 wzwyż :).

Czy lepiej 3 lub więcej ? Bo może za kilka miesięcy będę posiadał 240l. Może, ale pysie poczekają u kolegi :)

Opublikowano

Jak sam zauważyłeś że auratus to jeden z większych agresorów wśród pyszczaków.

Do zbiornika 240l nie poleca się tej rybki właśnie ze względu na swoje zachowanie i agresję. Najlepiej będzie jak oddasz lub sprzedasz te rybcie.

Opublikowano

Ok to ile do nich trzeba miejsca ? Czytałem wiele artykułów i w każdym prawie co innego. Niektórzy piszą, ze można je hodować juz w 200, inni podają 450. Pomocy. To red redy mogą być w 240 ? Są łagodne i piękne. 1+2/3 dałoby rade ? Dam sobie spokój z saulosi bo nie ma ich dostępnych. Wydaje się śmieszne ale to prawda. Pytanie mam odnośnie redow czy w 240 można mieć w.w ilość lub nawet 2/3 samce?

Opublikowano

Czyli ryby zdecydują. To zrobię właśnie tak jak piszecie :D mam nadzieje, że hodowla będzie bardziej udana niż auratusów ;/

Jeszcze raz dziękuję :)

:)

Edit: Obsada będzie 1+2 na razie potem planowana 1+6