Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

10mm to masz pewnie coś około 400l.

ja miałem 12mm ale bez wzmocnienia.

spuściłem 3/4 wody, wkleiłem wzmocnienie

IMG_20130323_133814.jpg

i dobe później dolałem 1/4 wody.

Podem wywierciłem dziure. Bardzo powoli i ostrożnie. Marząc o tym aby mieć statyw do wiertarki dzieki ktoremu nie musiałbym trzymac wkretarki ciagle w reku i pilnować kątów wiercenia. :]

dokleiłem przelew

IMG_20130322_175035.jpg

i po 24h zaczałem dolewać wodę. Dolewałem jakieś 4 dni. Lało się ciągle ale bardzo powoli (pare litrów na godzine).

Jak co to mam ten baniak do sprzedania :)

Czy nic sie nie stanie z baniakiem nie potrafie powiedziec - nie jestem wróżką. :D

Powiem Ci tylko tyle:

- nie wierć zbyt blisko brzegów,

- pamiętaj aby wkleić przelew tak aby dac rade wyjąć potem z niego jakieś śmieci,

- amerykańskie zbiorniki są nagminnie dziurawione jak sito i nie słychać płaczu, że pękają,

- wierciłem dziury w akwa już kilka razy i za każdym razem okazywało się, że panikowałem z 10x bardziej niż było to warte :)

Opublikowano

- amerykańskie zbiorniki są nagminnie dziurawione jak sito i nie słychać płaczu, że pękają,

Najczęściej tak bawią się z akrylowymi.Plastikowe akwarium jest bardziej podadne na przeróbki.

Opublikowano

jak masz miejsce to bym takie pudełko przykleił z 2 stron i w tym z tyłu dał 2 odpływy w dół.

ja niestety nie miałem miejsca i musiałem potwornie kombinować.

po sprawdzeniu paru wariantów ten który aktualnie mam, ze zbiornikiem pod akwarium do którego spływa woda uważam za bezapelacyjnie najlepszy.

Opublikowano

oj! 45mm to juz potezna dziura. Samo wiertło bedzie sporo kosztowało. A przelot kolejne 50zł...

Jesli moge sie wtracic to są tanie przeloty do łodzi (<8zł) o średnicy ½" - czyli otwór około 16mm. i do spokojnego wylewania wody wystarcza zupełnie (zdjęcie poniżej).

Jesli z zewnątrz akwa sie doklei pudełko to w jego podstawie mozna dołożyć odprowadzenie wody.

Jesli woda bedzie się wlewać powoli - w zupełności wystarczy. Jesli szybko - to nie polecam. W takim przypadku nie jest to bezpieczne bo ½" otwór nie jest dostatecznie duży aby przeleciało nim dużo wody w krótkim czasie.

IMG_20130324_144349.jpg

Opublikowano

zalezy jakie sa założenia. Jesli tak jak myślę będzie sie tamtedy wylewac to co przejdzie przez wężyk 1/8 i elektrozawór to ten otwór ½" ma 10 krotny zapas. Jesli ma lecieć więcej to może być konieczność walnięcia większej dziury. :)