Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pewnie, że sobie poradzi. Sam trzymałem go cztery lata na takiej diecie, ale czy o to chodzi? Myślę, że zdecydowanie lepiej komponowałby się z L. caeruleus'em.

Opublikowano

Iodotropheus sprengerae to typowy wszystkożerca i poza Astatotilapią najcześciej wskazywany wśród Mbuna jako taki ( wg. mnie taka rybą jest jeszcze co najmniej crabro ). Wszytkożerność tych ryb jest dosłowna a nie ujęta w cudzysłów jak przy peryfitonożercach czy peryfitonożercach uzupełniajacych dietę planktonem czy wybireraczach pokarmu przesianego przez skrzela innych ryb itp. Tutaj mam zdanie odrębne od Aarseta i uważam, ze sprengi wręcz lepiej wyglądają na diecie roślinnej choć rosną wolniej, mają smuklejszą sylwetke a jako strzsznie dynamiczne żarłoki przy diecie mięsnej są lekko zaokrąglone. Podstawą takiego twierdzenia jest to, że ryba ta osiągnęła ogromny sukces w jeziorze i w kolonizacji baniaka w pionie jest rekordzistką. Kilkadzisiąt metrów różnicy pomiedzy rybami występującymi najpłyciej i najgłębiej wymusza różnicę w diecie i ryba quasi wszystkożerna miałaby z tym problem. Iodek natomiast na wszystkich tych głębokościach występuje w znacznych ilościach. Ryba ta więc ilościowo jest powszechna a jej mała mobilność ( maluch narażony na pożarcie ) spowodowała, ze wystepuje tylko w bardzo ograniczonych poziomo obszarach. Uroda sprengów jest dyskusyjna ( mi akurat podobają sie umiarkowanie ) i w dużej mierze zalezna od oświetlenia ale na pewno jest to bardzo ale to bardzo interesujący gatunek. Poza tym Aarset pamiętaj, ze ostatni będą pierwszymi ... w tym przypadku do żarełka :P

Opublikowano

Każdy może mieć własne zdanie, po to jest forum dyskusyjne.;)

Ale i tak nie pakowałbym na siłę I. sprengerae jako czwartego gatunku do 375l z obsadą L. hongi, P. demasoni, M. interruptus.

Opublikowano

Jeśli miałoby być w pozostałych gatunkach jednosamcowo ja bym dał sprengi, dlatego kupiłbym 3 gatunki i myślał co dalej jakby się ułożyły tam obsady.

Opublikowano

Jeśli chodzi o minimalne litraże i wielkości obsad zdecydowanie bliżej mi do Pereza ;). Zdecydowanie wolę mniej gatunków w większych ilościach. Dobra koniec OT, bo jeszcze oberwę od modów.