Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zakładam szkło 720l i zastanawiam się nad kupnem pompy GRUNDFOS ALPHA2.

A mianowicie czy potrzebna będzie GRUNDFOS ALPHA2 25-60 czy może 25-40 starczy??

Czym one tak naprawdę się różnią oprócz mocy najwyższej, bo z tego co mi wiadomo chodzą obie juz od 5W w górę ???

Czy jest sens przepłacać 100 zł aby mieć aż taki zapas, czy może jednak niech sobie waciki czekają?

Interesuje mnie też bardzo jaki hałas wytwarza jedna a jaki drugi.

Proszę o poradę.

Opublikowano

Mam pompę alpha 25-40 i jeżeli chodzi o głośność to cóż mogę powiedzieć - praktycznie nie słyszalna ( pewnie to samo jest z większa pompą). Jeżeli chodzi o moc przy pompie 25-60 to osobiście za 44W na 3 biegu wolałbym dwie pompy 25-40 co da tą samą ilość watów ale dwa punkty zasysu i dwa wypływu(wspomoże cyrkulację).

Sama pompa do narurowca 25-40 i baniaka 720l może być przy słaba przy założeniu, że całą filtrację oprzesz na narurowcu pracującym na tej pompie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, podzielam zdanie Stan76 te pompy do 700 l mogą być za małe. Z tego co się orientuję mają one 20,30 w, ja używam pompy 45w ,akwarium 200 cm i nie mam jakiegoś wiru (mimo że tego się obawiałem). Moim zdaniem przemyśl to dobrze bo cena tych pomp nie jest mała.

Opublikowano

Witam, ja w zbiorniku 650l 170 cm długości mam pompę 25-40 i całą filtrację opartą tylko na narurowcu. Powiem tak, od pewnego czasu zastanawiam się nad zmianą pompy na 25-60. U mnie, pompa 25-40 pracuje na trzecim biegu, daje rade ale szału nie ma. Ewentualnie korci mnie jeszcze zrobić to o czym pisał Stan. Mianowicie zrobić drugi oddzielny układ, jeden odpowiadał by za biologię, drugi natomiast za mechanikę i tu pompy 25-40 mają rację bytu. W takim jak mój dość rozbudowanym układzie pompa 25-40 okazuje się po prostu za słaba.

Opublikowano

U mnie alfa 2 25-40 daje radę w akwa 160cm. robi mechanikę i biologię, tylko, że na zmodernizowanych wkładach mechanicznych. Na sznurkach 100 zapychała się dość szybko. Teraz spokojnie wytrzymuje 10 dni a wytrzyma i 14.

Jednak gdybym miał zmienić to zapewne kupiłbym 25-60 i pracowała by na 1 lub 2 biegu.