Jump to content

Czym zasypać Eheim 2217 oraz korekta rozstawu filtrów.

Orlando

Recommended Posts

Witam.

Akwarium 450l (Juwel Rio 400) 150x50x60.

Filtry: Eheim 2217 oraz wewnętrzny który otrzymałem wraz z akwarium - chyba nazywa się Juwel Bioflow (moc pompy 1000l/h).

Obydwa filtry są wypchane gąbkami, dlatego chciałbym zmienić Eheim 2217 na filtr biologiczny i zasypać go ceramiką. Pytanie teraz jaką i w jakiej ilośći ceramikę włożyć do niego.

Z tego co wyczytałem to najlepiej się sprawuję matrix, więc zastanawiam się ile go wrzucić do mojego filtra i czy resztę zasypać ceramiką,czy też coś jeszcze dorzucić.

Mój filtr wewnętrzny wygląda tak jak na poniższym zdjęciu, tylko wyciągnąłem czarną gąbkę - węgiel. Czyli posiada(od dołu) dwie niebieskie gąbki, ceramikę,niebieską gąbkę, zieloną gąbkę oraz watę filtracyjną. Coś dorzucić/zmienić ?!

9nsk.jpg

Zastanawiam się również czy dobrze mam rozmieszczone filtry w akwarium:

Tak to wygląda:

w54s.jpg

Fioletowy to wylot z mechanika wewnętrznego-skierowany po skosie w dół.

Zielony to wlot do rurki zasysającej z Eheim 2217.

Czerwony to deszczowina z Eheim 2217, w tej chwili jest troszke pod skosem ustawiona.

Niebieski i czarny to falowniki które posiadam ale nie są jeszcze w akwarium "ułożone". Myślałem,żeby je umieścić tak jak na zdjęciu, z racji tego,że jest tam grotka z kamieni z której ciężko odmulaczem zebrać śmieci.

Tutaj zdjęcie akwa do przypomnienia, żebyście wiedzieli o co mi chodzi.

20130610.jpg

Teraz tak, czy takie ustawienie filtrów oraz falowników jest ok?

Dodam może,że zacząłem robić wczoraj podmianki wody - planowo co 2 dni 30% z racji tego,że NO3 mam na dośc wysokim poziomie od 3 tygodni (40-50).

Dlatego też skłaniam się ku temu by zalać Eheim ceramiką. Czy to w ogóle wystarczy jako filtracja do 450l ?

Jak zawsze zdany na waszą pomoc.

Pozdrawiam

Ja w swojej 500l akwarium mam 2 litry matrixu i obsadę 27 szt. pysków i w zupełności wystarcza to jako biologia. I taka ilość Ci polecam do twojego akwarium.

Jeżeli chodzi o cyrkulacje to powinna ona być kołowa, a jak będzie się twoja sprawować to już musisz sam sprawdzić czy gdzieś nie zalegają nie posprzątane odchody no i czy filtry mechaniczne dobrze zbierają ,,shit".

• Dziękuję 1

Dzięki bardzo stan76. W mojej planowanej obsadzie będzie 25 rybek więc 2 litry matrixa w zupełności powinno starczyć,resztę zarzucę ceramiką.

Co do cyrkulacji sądzę,że przy mojej dekoracji falowniki muszą właśnie być tak ustawione,zresztą będą one na timerze włączać się tylko kilka razy dziennie.

Jeszcze jedno pytanko mi zostało w sprawie wewnętrznego mechanika, jeżeli zaleje zewnętrzny kubeł ceramiką i matrixem czy powinienem wyciągnąć z mechanika ceramikę i zastąpić jakąś inną gąbką ?

Jeszcze jedno pytanko mi zostało w sprawie wewnętrznego mechanika, jeżeli zaleje zewnętrzny kubeł ceramiką i matrixem czy powinienem wyciągnąć z mechanika ceramikę i zastąpić jakąś inną gąbką

Tak wywal ceramikę szkoda miejsca w mechaniku na nią. Daj gąbkę, a jako ostatni materiał filtracyjny watę np. sery ( woda kryształ).

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

• Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi
    • I tak trzymaj. Nie ma najmniejszego sensu. Nie są.  Redy mają taką budowę a maingano wygląd super.
    • Po piątkowym tarle BB jednak nie odpuścił Ciapatej, cały czas była i jest przez niego nękana. Uczestniczy w tym także samiec Alfa Perlmutta (zaleca się do niej i ją pogania) oraz jej największa konkurentka samica O (Pomarańczka). Czasami obserwuje jak w trójkę ją gonią. Sytuacja trochę mnie niepokoi bo do oprawców dołączyła jeszcze kolejna samica Metriaclimy (mniejsza OB). W 4 dniu inkubacji podobnie jak poprzednio Ciapata nie ma już ikry, ewidentny skutek nękania. Już miałem ją odławiać i przekładać do kotnika aby uniknąć zamęczenia. Teraz przynajmniej może się pozostawić i walczyć z samicą O co właśnie ma miejsce.   Mam następujące przemyślenia: - Metriaclimy E. Minos Reef to niezłe wariaty, zarówno samce jak i samice, w przypadku tego gatunku więcej samic na danego samca może nie dać większego „spokoju”, może być wręcz odwrotnie - największy błąd świeżo inkubującej samicy? Ponowne wpłynięcie do groty samca, nakręca go jeszcze bardziej i bardziej   - dobrze mieć samce, które wzajemnie się temperują, w moim przypadku prawy samiec Hary, który jak mu się chce to pogoni BB ze swojej części zbiornika - agresja napędza agresję - im dłużej obserwuje moje szkiełko na tym przymusowym wolnym, tym więcej mam w sobie emocji (mocne epitety i określenia typu „pogoń dziada”, „walcz”, „dobrze”, masakra… 😅 - przydałby się większy baniak, obecny wydaje się za mały Z pozytywnych rzeczy, wielkie zaskoczenie - wczoraj zauważyłem dwa nowe maluchy w szczelinach skalnych, w miejscu gdzie przypuszczałem, że matka Hara wypuszcza „trupki” po tak długiej inkubacji. Próbowały wypływać po jakieś jedzonko w czasie karmienia. Bije się w pierś i zastanawiam: - na ile może wystarczyć woreczek żółciowy dla takiego malucha skoro przeżył  39 dni? - czy będąc w pysku narybek jest w stanie pochłaniać drobinki pokarmu z zawiesiny która dostaje się do jamy gębowej matki?
    • 20 ppi 15 x15 cm i przez całą dl. akwa. Coś tam zajmuje, ale tak to już jest z hamburgami. Nie mam piachu, wszystkie moduły puste i otwarte z tyłu, więc w sumie na jakąś stratę sobie mogę pozwolić. Ale za to żadnych już mechaników, cyrkulatorow itp.  No i jeżeli sprawdzi się tak jak ten, z którego brałem wzór to temat kompletnie bezobsługowy i co dla mnie szczególnie ważne dość bezpieczny. Bardzo często mam kilkudniowe wyjazdy, a tutaj awaria jednej pompy nie stanowi wielkiego problemu. Nadal działają dwie i filtracja pracuje.
    • Ile gęstości ppi ma ta gąbka? Zapchania bym się nie obawiał, przy takich rozmiarach z 5 lat wytrzyma  No chyba że jest gęstość jest ppi 40 np. to wtedy szybciej się zapcha. 
    • Witam. Posiadam filtr eheim 4+ 2273 jako biolog i zastanawiam się czy jest możliwość wymiany pojemnika/komory filtra na wiekszy użyć tylko głowice 
    • Ile ten wałek ma wysokości i szerokości? Masz może zdjęcie z góry jak to wygląda? To leci na całej długości bezpośrednio przy tle?    Ja mam obawy co do ilości miejsca ile to zajmuje, ale może niepotrzebnie?
    • W sumie, to przecwiczylem temat w 400. Przy 2 litrach gąbki na 100 litrow, nawet w przerybionym baniaku nie dotykam hamburgow. Jedyny raz, kiedy faktycznie spadł mi poziom wody był, jak przez złe światło zarosła mi gąbka glonami z zewnątrz. Jakis półtora roku nie ruszałem wcale i działa. A nawet jakby, to wbrew pozorom nie będzie to wielki problem. Deko z modułów. Rozebrać znacznie.latwiej niż naturalne gruzowisko. A gąbka 4 cm, ale z dwóch po 2 cm. I podzielona tak, że dość łatwo się demontuje, więc zakładając, że jednak taka konieczność będzie, wierzchnia warstwę mogę wypłukać. Ale nie wydaje mi się, żeby była taka potrzeba. 
    • Ok, dopiero teraz, po bliższym przyjrzeniu się, zauważyłem trzeci wylot. Mam podobne odczucia jak Agnieszka @suricade przecież gąbka kiedyś musi się zapchać, co wtedy? Będziesz rozbierał cała aranżację? 
    • Pompy są trzy. Jeszcze jedna po środku. Więc będzie ok. W sumie to prawie kopia z baniaka, który oglądałem, tylko tam było 2,5 metra długości a u mnie jest 2.
  • Topics

• Images

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.