Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Akwarium 450l (Juwel Rio 400) 150x50x60.

Filtry: Eheim 2217 oraz wewnętrzny który otrzymałem wraz z akwarium - chyba nazywa się Juwel Bioflow (moc pompy 1000l/h).

Obydwa filtry są wypchane gąbkami, dlatego chciałbym zmienić Eheim 2217 na filtr biologiczny i zasypać go ceramiką. Pytanie teraz jaką i w jakiej ilośći ceramikę włożyć do niego.

Z tego co wyczytałem to najlepiej się sprawuję matrix, więc zastanawiam się ile go wrzucić do mojego filtra i czy resztę zasypać ceramiką,czy też coś jeszcze dorzucić.

Mój filtr wewnętrzny wygląda tak jak na poniższym zdjęciu, tylko wyciągnąłem czarną gąbkę - węgiel. Czyli posiada(od dołu) dwie niebieskie gąbki, ceramikę,niebieską gąbkę, zieloną gąbkę oraz watę filtracyjną. Coś dorzucić/zmienić ?!

9nsk.jpg

Zastanawiam się również czy dobrze mam rozmieszczone filtry w akwarium:

Tak to wygląda:

w54s.jpg

Fioletowy to wylot z mechanika wewnętrznego-skierowany po skosie w dół.

Zielony to wlot do rurki zasysającej z Eheim 2217.

Czerwony to deszczowina z Eheim 2217, w tej chwili jest troszke pod skosem ustawiona.

Niebieski i czarny to falowniki które posiadam ale nie są jeszcze w akwarium "ułożone". Myślałem,żeby je umieścić tak jak na zdjęciu, z racji tego,że jest tam grotka z kamieni z której ciężko odmulaczem zebrać śmieci.

Tutaj zdjęcie akwa do przypomnienia, żebyście wiedzieli o co mi chodzi.

20130610.jpg

Teraz tak, czy takie ustawienie filtrów oraz falowników jest ok?

Dodam może,że zacząłem robić wczoraj podmianki wody - planowo co 2 dni 30% z racji tego,że NO3 mam na dośc wysokim poziomie od 3 tygodni (40-50).

Dlatego też skłaniam się ku temu by zalać Eheim ceramiką. Czy to w ogóle wystarczy jako filtracja do 450l ?

Jak zawsze zdany na waszą pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja w swojej 500l akwarium mam 2 litry matrixu i obsadę 27 szt. pysków i w zupełności wystarcza to jako biologia. I taka ilość Ci polecam do twojego akwarium.

Jeżeli chodzi o cyrkulacje to powinna ona być kołowa, a jak będzie się twoja sprawować to już musisz sam sprawdzić czy gdzieś nie zalegają nie posprzątane odchody no i czy filtry mechaniczne dobrze zbierają ,,shit".

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki bardzo stan76. W mojej planowanej obsadzie będzie 25 rybek więc 2 litry matrixa w zupełności powinno starczyć,resztę zarzucę ceramiką.

Co do cyrkulacji sądzę,że przy mojej dekoracji falowniki muszą właśnie być tak ustawione,zresztą będą one na timerze włączać się tylko kilka razy dziennie.

Jeszcze jedno pytanko mi zostało w sprawie wewnętrznego mechanika, jeżeli zaleje zewnętrzny kubeł ceramiką i matrixem czy powinienem wyciągnąć z mechanika ceramikę i zastąpić jakąś inną gąbką ?

Opublikowano
Jeszcze jedno pytanko mi zostało w sprawie wewnętrznego mechanika, jeżeli zaleje zewnętrzny kubeł ceramiką i matrixem czy powinienem wyciągnąć z mechanika ceramikę i zastąpić jakąś inną gąbką

Tak wywal ceramikę szkoda miejsca w mechaniku na nią. Daj gąbkę, a jako ostatni materiał filtracyjny watę np. sery ( woda kryształ).