Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

w najbliższy weekend planuję wpuścić do nowego zbiornika mieszkańców (zbiornik 240l). Zgodnie z Waszymi sugestiami, w zbiorniku będzie 3 gatunki, w sumie koło 16 rybek (na start oczywiście pewno trochę więcej). I też pytanie ile kupić młodych rybek, by ostatecznie zbudować dobrą obsadę w 16 sztukach?

Jakiś czas temu wstępnie planowałem, że jednym z gatunków będzie Pseudotropheus acei, ale teraz już wiem, że mój zbiornik jest zbyt mały (120x40x50). Szkoda, bo zależało mi na tym, by jakieś rybki zapełniały górne partie zbiornika, a acei podobno dobrze spełnia ten warunek.

Ostatecznie obsady jeszcze nie wybrałem, ale zanim to zrobię to mam do Was pytanie, które z pyszczaków spędzają trochę czasu w górnych partiach zbiornika i nie są jednocześnie przeznaczone dla zaawansowanych akwarystów?

Z góry dzięki

Opublikowano

3 gatunki do twojego akwarium to wg mnie Labidochromis sp. mbamba ( kup 10 młodych możesz liczyć na 2 samce w docelowej obsadzie ), Melanochromis joanjohnsonae ( kup 8 szt - tu bym dał jednosamcowo ) , Metriaclima sp. daktari ( kup 10 szt - liczył bym na więksża ilosć samców ). Docelowo Mbamba 2+4, daktari 1+4, joanjohnsonae 1+4 i masz 16 rybek.