Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

No, dość rozmyślań, akwa dojrzałe, jakieś śmieci w postaci pyszczaka mix pływają, mają się świetnie więc będa dobrą pożywką dla innych mieszkańców malawi, na które się zdecydowałem. Są to mało popularne gatunki ale do tak dużego zbiorniczka będą myślę ok.

Przykładowo

Dimidiochromis compressiceps

Sciaenochromis fryeri

Nimbochromis fuscotaeniatus

Nimbochromis venustus

Champsochromis caeruleus

Takie rybki będę chciał wpuścić, są dość duże 20-25cm TEN OSTATNI DO 40cm!!!

Myślę, że będą się pięksnie prezentowały w moim 2,5 metrowym baniaczku

Problem tylko z dostępem tych rybek, bo jadę po F1 za granicę..

Opublikowano

W najbliższym czasie będę robił redukcję i coś z wybranych przez Ciebie gatunków będzie do przygarnięcia. Wysłałem Ci pw jakbyś był chętny.

Opublikowano

Prowadzę baniak 2,5m z amazonką w pracy, wiem z doświadczenia że np. 40cm cichla ocellaris w takim akwarium to ma mało miejsca, a co dopiero ruchliwy champsochromis... więc nie przesadz z obsadą rybek i na spokojnie planuj, największe wpusc na samym koncu :) Venustusa bym odpuścił, szkoda miejsca na 2 nimbo ale myslales nad fossochromisem? To przepiekna ryba, rozwaz na spokojnie temat z obsadą ;)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Raffy podzielam twoją opinie mam zbiornik 250 cm i nie jest to baniak na ryby po 40 cm podczas tarła mogą być problemy oczywiście kolega zrobi jak chce ja na Jego miejscu jeszcze raz bym się zastanowił życzę powodzenia w hodowli pozdrawiam

Opublikowano

Nie no oczywiście nie będę wpuiszczał wszystkich, nie podobają mi się zbiorniki jak to ktoś napisał "kontrolowanie przerybione" czy coś tam. Raczej chciałbym zaobserwować naturalne zachowania rybek. Poprostu czasem trzeba będzie się wysilić aby znaleźć rybę pomiędzy skałami. Zacznę od scieanochromisa, miałem kiedyś scieano frieri iceberg red fin (nie wiem czy nie pomyliłem nazwy) ale bardzo ładna rybka..

Opublikowano

No i bardzo dobrze.Warto wszystko skonsultować i przemyśleć by ograniczyć ryzyko do minimum.Z "nie-drapieżników" możesz wpuścić Fossorochromis rostratus.A dla koloru samic - Exochochromis anagenys yellow(to już " rasowy predator").