Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na tekst o rybkach faktycznie sie Panie aptekarki łapią bo on niby na recepte ale mi też jakoś bez sprzedawali - tekst rybkowy pomagał :wink:

Natomiast jak juz się na to decydujesz czyli na leczenie antybiotykami to moze faktycznie pójść na całość i robić kuracje jak na bloat czyli Metronidazol + Bactopur Direct razem choć mimo wszystko jako ze te leki działają w troche inny sposób tzn niekoniecznie bezpośrednio przeciwpasozytniczo to myśle że z w/w Capifosem też warto powalczyć bo on jest bezpośrednio przeciwpasozytniczy - pytanie tylko czy najpierw czy raczej z dwa trzy tygodnie po leczeniu antybakteryjnym.

Opublikowano

Czego to Polak nie potrafi, poruszy niebo i ziemie. I proszę cud.

W tamtym tygodniu nie miałem metronidazolu więc za Waszą radą kupiłem BACTOPUR.

W piątek wlałem pierwszą dawkę,w sobote zgodnie z instrukcją odczekałem a następnie w niedzielę wlałem drugą.

Oczywiście jest za wcześnie aby wyrokować czy pomógł.Za bardzo też nie moge stwierdzić czy chudnięcie powstymało czy jednak dalej postępuje.

Dziś jest wtorek i jestem posiadaczem metronidazolu!!!! :D:D

Więc pytanie moje: Co teraz zrobić?? Jakie wykonać ruchy w akwa?

Opublikowano

Ja stosowałem leczenie kombinacyjne czyli metronidazol + Bactopur direct

Ty narazie podałęś tylko Bactopur [ nie napisałeś czy direct czy zwykły] co do nastepnych ruchów to bym narazie dał ryba co najmniej tydzień albo dwa czasu po kuracji aby one i filtr doszedł do siebie po bactopurze i ewentualnie potem spróbował metronidazolu lub capifostu o którym pisałem powyżej. Oczywiście po kuracji Bactopurem podmień wodę i przefiltruj wodę przez węgiel.

No i napisz jaki to był zwykły czy direct

Opublikowano

Zastosowałem zwykły bactopur - czy to dobrze czy źle? Tak naprawde to przyznam się, że za bardzo nie wiem, który jest mocniejszy a może ma różne działanie?

Opublikowano

To może jak napisałeś odczekać 2 tygodnie i metronidazol połączyć z bactopur direkt - dla silniejszego działania.

Co je nie zabije to je wzmocni :wink:

Chciałbym aby to choróbsko wreszcie wykończyć bo szkoda mi moich pysi.Na początku września minęło 3 lata jak je mam i do tego czasu zdążyłem się już przyzwyczaić indywidualnie do każdej.Jak pewnie każdy z obserwacji wie która jaki ma charakter.A nie mogę patrzeć jak chudnie w oczach i pada :cry:

Opublikowano

Jakos tylko ja się udzielam w tym Topicu a choroby nie sa moja najmocniejszą stroną, więc wolałbym aby ktos to zwerfikował co się więcej bawił w leczenie.

ale imho

jeżeli przyczyna tego chudniecia sa faktycznie np wiciowce i skutkiem ich inwazji oraz osłabnięcia ryby jest rozwój bakterii to obawiam się że potraktowanie ich zwykłym bactopurm niewiele da więc daj im ta przerwę tak tydzień do wdóch i potem dowal metronidazol z Bactopurem direct - z tym że ja ci nie zagwarantuje że to pomoże bo ja w ten sposób leczyłem ewidentna infekcje bakteryjna a nie chudniecie.

Bactopur dawkój 1 tabletke na 40 litrów wody po dwóch dnaich 50% dawki i po nastepnych dwóch podmiana + węgiel czyli czestotliwosć dawkowania i procedura taka sama jak w przypadku metronidazolu.

Zarówno Tabletki metronidazolu jak i Bactipuru najpierw rozetrzeć na pył i dopiero po wymieszaniu z woda dac do akwa.

Po zakończeniu kuracji i następnych dwóch tygodniach jednak bym zrobił róznież "odrobaczanie" przy pomocy Capifosu z zooleka.

Aby uniknąc takich sytuacji powinnieneś się zastanowić na d dieta swoich podopiecznych bo czsto nieodpowiednia lub niepełna diata może doprowadzić własnie do rozwoju pasożytów i bakterii. Aby pomóc ryba w regeneracji sił po leczeniach kup sobie np fischtamin z sery coby je wzmocnic.

Opublikowano

Do stosowania maksymalnych dawek metronidazolu podchodziłbym bardziej sceptycznie - im większe jego stężenie, tym większe hamowanie naturalnych zdolności obronnych organizmu - jeśli udało nam się metronidazolem ustrzelić wiciowce, a towarzysząca infekcja bakteryjna jest wynikiem inwazji/uzjadliwienia bakterii tlenowych albo beztlenowych, ale gram-ujemnych pałeczek, to sukces będzie żaden, bo utrudnimy zwalczenie tej infekcji.

Najskuteczniejsze leczenie mozna przeprowadzić w zbiorniku kwarantannowym bez podłoża itp, dawkując lek raz dziennie i codziennie podmieniając wodę, w zwykłym akwarium wygodniejsze, chociaż nie lepsze, jest 3-krotne podawanie metronidazolu co 48 h w dawce 25 mg/l, podmiana wody każdorazowo po 24h od rozpuszczenia leku w wodzie.

Wszystkie ryby pobierają pokarm w podobnych ilościach? Jaki to pokarm?

Opublikowano
Do stosowania maksymalnych dawek metronidazolu podchodziłbym bardziej sceptycznie -....... w zwykłym akwarium wygodniejsze, chociaż nie lepsze, jest 3-krotne podawanie metronidazolu co 48 h w dawce 25 mg/l,

trochę mnie zaskoczyłeś - i dlatego chcę się upewnic - ja akurat zanim podałem metronidazol oczywiście tez starałem sie uzyskac informacje o dawkowaniu i konkluzja była taka że max dawka to 5 g na 100 l czyli 1 tabletak [z polfy] na 50 l wody

zgodnie z tym co Ty napisałes [25 mg/l ] to na 100 l wychodzi 25 g czyli 1 tabletak na 10 l wody, więc różnica jest pieciokrotna i dlatego chciałem się upewnić czy w tej wypowiedzi nie wkradł sie bład zwłąszcza biorąc pod uwage Twój sceptycyzm co do max dawek ?

Opublikowano

Wszystko się zgadza, musiałeś machnąć się gdzieś w przeliczeniu, 25 mg/l daje 2,5 g/100 l.

Jeśli mamy możliwość podania leku trzy razy dzień po dniu i codziennej podmiany wody, to dawka jest jeszcze mniejsza : 6,6 mg/l, czyli 0,66 g/100 l.