Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

JEFFIK - sorki, że nie odpisywałem, ale miałem taki zapierdziel w pracy i po pracy... masakra, ale już dołączam. Robiąc całą pokrywę w jednej części z dibondu potrzebujesz tak naprawdę 4 nacięć na rogach "ramy". Osobiście wydaję mi się, że lepszym sposobem jest zrobienie osobno ramy i wieka, gdyż tu będzie tylko jedno łączenie z tyłu akwarium.

A obrubka dibondu w przypadku mojego kolegi ogranicza się tylko do zaginarki, żadnych frezów itp.

Maciek - koszt tak jak pisał JEFFIK 100zł/m2, ja osobiście nie wiem jaka jest cena w sklepach, bo towar będę miał w cenie hurtowej, której nie będę podawał. Warszawa miastem możliwość :)

Opublikowano

Ja znalazłem cos takiego http://www.thyssenkrupp-energostal.pl/_upload_pliki/index.php?id_plik=149 chyba taniej wychodzi ale zaginać trzeba samemu, no i nie wiem jak z dostawa ale jak komuś potrzeba to niech dzwoni http://www.thyssenkrupp-energostal.pl/index.php?a=0&b=_kontakt a co do sposobu wykonania to chyba nie na każdy zbiornik można zrobić pokrywę z tego materiału zwłaszcza stosując technikę "czterech nacięć". Na zbiornik 120x50 już będzie ciężko...

Opublikowano

a to czemu twierdzisz, że się nie da ? potrzebny jest arkusz 140x70 przy 10 cm wysokośći, ale pokrywa w całości jest bez sensu.

Opublikowano

mam na myśli jak ty to nazywasz koronę, nie zrobisz jej jeśli sie okaże że najdłuższa formatka to 4m. Chociaż może się mylę Wieko do takiej pokrywy tez radze zrobić z czegoś twardszego chyba że nie podwiesisz do wieka belki. Druga sprawa która mnie ciekawi to to czy to aluminium nie zacznie zwyczajnie śniedzieć od wilgoci ?

Opublikowano

a fakt !!! czyli wychodzi na to, że przód i boki w całości a "plecy" oddzielnie. Chociaż coś mi świta, iż mają formatki 6m.

Jak wcześniej pisałem nie twierdzę, że będzie super twarde tak powiedział mój kolega, ja tego nie widziałem w formacie 200x50 w arkuszy bez zagięć, jak zobaczę to napiszę !

Nie, aluminium nie rdzewieje.

Opublikowano

Siemka

Dopiero wparowałem z pracy. Jeśli chodzi o DIBOND to moim zdaniem pokrywy z niego samego nie warto robić.

Ja mam u siebie tak że: mam podstawową koronę ze spienionego pcv 1cm. A na to dam warstwę wierzchnią z DIBOND trochę wyższą niż podstawowa korona z pcv tak aby zakrył wzmocnienie i od góry wystawał z 1-2cm. Z tyłu nie będę dawał( czyt. na plecy korony) DIBOND bo i po co jak akwa przy ścianie stoi, i tak nie widać a kilka złotówek w kieszeni.

No i moja korona ma być bez pokrywy, najwyżej szkło na wzmocnienia aby nie parowało za dużo a nad nimi naświetlacze 2x10w led.

Ogólnie całość chcę aby wyszła z 12-13 cm wys. aby nie rzucało się w oczy brak pokrywy.

Kupię jutro formatkę DIBOND 260cmx13cm i zrobię z tego U 55x150x55.

A jeśli chodzi o zaginanie to do giętarki nie mam dostępu ale jak to się pracuje we francuskim obozie pracy Leroy Merlin to ma się dojścia do ręcznej mini frezarki;) Widząc instrukcję cięcia i świadomość, że będzie chwila na zrobienie dwóch cięć jestem dobrej myśli.

Trzymajta kciuki aby nie przepilować:D

P.S. Jeśli chodzi o DIBOND to moim zdaniem jest to płyta warta uwagi, zaginając ją ładnie i oklejając koronę na pewno doda naszej pokrywie elegancji;)

Opublikowano

Ok ok wszystko fajnie ale podlicz ile to wsystko będzie kosztowało razem z pcv bo coś mi się zdaje że cena będzie wyższa niż z samego pcv, a w tedy to żadna alternatywa dla pcv mam na myśli koszty i radzę kupić nieco więcej żeby nie zabrakło

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.