Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Pod koniec lata lub na jesieni będę stawiał baniaczek swoich marzeń mianowicie 200x50x60 i nie, nie wejdzie większy :D . Jednym z dylematów funkcjonalnego i ładnego akwa jest pokrywa. Spienione PCV/PVC zdaje się być trochę problemowe przy długości powyżej 120cm. To skłoniło mnie do działania. Udałem się, więc do znajomego, który ma firmę reklamową, a ten dał mi podpowiedz, iż jest o wiele lepszy materiał-tworzywo, które jest sztywniejsze, cieńsze, cenowo bardzo konkurencyjne i najważniejsze nie ma potrzeby skręcania, klejenia i tego typu zabaw - mianowicie jest to DIBOND, grubość ok3-4mm, materiał, który obrabia się na zaginarce, kolor czarny, siwy lub biały, ale myślę, że nie będzie problemu z ewentualnym oklejeniem okleiną meblową. "wieko" 200x50 według zapewnienia będzie sztywne jak DRUT. Wewnątrz i tak byłoby PCV jako zakładka na szybę.

Co wy na to ?

Pozdrawiam

Opublikowano

tego nie wiem, ale dibond jest bardzo lekki i myślę, że nawet zwykły silikon dał by radę.

Czekam na dalsze pytania, podpowiedzi i rozwinięcie tematu :)

Opublikowano

Jak cena do zaakceptowania to materiał jak najbardziej ok. Jeśli rzeczywiście tak łatwo się wygina i jest sztywny to wystarczy jedno łączenie z tyłu korony + wklejone ograniczniki w środku + zamontowanie zawisów do pokrywy.

Można pomyśleć i zamontować halogeny Led płaskie, myślę że 3 sztuki na 200cm było by ok.

Opublikowano
Można pomyśleć i zamontować halogeny Led płaskie, myślę że 3 sztuki na 200cm było by ok.

Jak najbardziej zgadzam się z tobą eljot ! Posiadam zbiornik 140x60x60 i dwa w zupełności starczają więc na kolejne 60cm baniaka dodatkowy halogen byłby OK !

Opublikowano

i taki jest plan. Myślałem też o modułach ledowych ale napewno są słabsze od halogenów. Dodam jeszcze, że materiał jest śmiesznie lekki, sama pokrywę 200x50 podnosi się jedną ręką. A koszt max 150zł. Posiadacie może wiedzę jakiej wysokości są te halogeny ?

Opublikowano

Heya Jagos

Masz może już jakieś doświadczenie co do DIBOND?

Byłem dziś w hurtowni 3mm/m2/100zł czyli jak (1cm/m2 spienionego pcv bialego) więc nie jest tragicznie ale....

Jestem ciekaw czy dałoby się go wygiąć. To znaczy z jednego kawałka zagiąć boki na 90 st. czyli takie U (korona bez pleców). To jest druga warstwa naklejana np. na wewnętrzną część korony np. ze spienionego pCV 1cm. Jak tak to byłoby to fajną odskocznią od oklejania całości folią lub pokryw panelowych.

A że na dniach muszę się na coś zdecydować to czekam na odp;)

Opublikowano

Hej Kolego widzę, że machina już poszła do przodu :P super.

Mi Mariusz też proponował dibond, jest to bardzo fajny materiał bardzo sztywny ponieważ składa się z dwóch płyt aluminiowych i w środku PCV. Słyszałem, że dibond można kupić też w kolorach drewnopodobnych, czyli już okleinowanych :D Ja jednak zdecydowałem się na pokrywę z PCV spienionego ponieważ lubię wyzwania i wydawało mi się po prostu lepszym materiałem bardziej masywnym nie koniecznie sztywniejszym. Będę trzymał kciuki za właściwy wybór.

Pozdrawiam,

Opublikowano

Idzie idzie ta machina:)

Jestem na świeżo z tematem więc kupując tło ze spienionego pcv pomyślałem coś na pokrywę i przypomniał mi się DIBOND;)

Tworzywo w dotyku jest takie...hm... na bogato:D sprzedawca miał 3 kolory czarny,alu i biały. Nie chcąc oklejać folią korony pomyślałem, że kupię spienione pcv i pomaluję emalią akrylową wcześniej musiałbym zmatowić i zniwelować łączenia narożne.

Zakładając że DIBOND jest poddany wygięciom z jednego kawałka przykleiłbym go do korony (korona główna spienione pcv 1cm) robiąc tym samym oprawę i zakład na wzmocnienie nie bawiąc się w szpachlowanie łączeń itp. A rogi oprawy byłyby delikatnie zaokrąglone co dawałoby, tak sądzę, ciekawy efekt. Może to pomysłowe lenistwo skłoniło mnie do takich przemyśleń ale...

Ewentualnie zajadę jutro do hurtowni i popytam się czy zginając arkusz do 90st materiał nie straci swoich właściwości i nie pęknie...hm... a może mi wygną na miejscu...pomarzyć można:D

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.