Jump to content

Pokrywa z pcv na 780litrów

Recommended Posts

Jako że nie spotkałem się z wątkiem budowy pokrywy z pcv na akwarium które ma 2 metry długości wymyśliłem sobie że zrobię taką pokrywę. Jako że aluminium jest droższe i nie mam gdzie go spawać a łączenia na nity odrazu odpadły wybór padł na PCV.

Już na samym początku miałem przeciwności, bowiem u osoby (zresztą bardzo dobrze znanej na forum) u której zamawiałem dowiedziałem się ze nie ma szans abym dostał (za wysyłką oczywiście) elementy które mają więcej niż 175cm(ograniczenia kuriera), także po wyliczeniu w kalkulatorze Reteza podzieliłem jeszcze elementy na mniejsze.

Aktualnie zaczynam kleić elementy ze sobą. Zdjęcia wrzucę potem :)

Aktualnie jestem na etapie ogólnego montażu. Zaraz zacznę delikatne szlifowanie aby całość zaczęła ze sobą "grać", chodzi mi tutaj dokładnie o te elementy:

80367d621e6a84f7.jpg

Brakuje im kilku milimetrów do doskonałości. Po doszlifowaniu mam zamiar skręcić ramkę i polożyć ją na akwarium, a następnie dopasować ostatni bok który dopiero wtedy zostanie ustawiony. Dlatego celowo nie wklejałem do końca elementów które powinny tam być: d729e6f1508d84c4.jpg

Oszczędzę sobie szlifowania po wklejeniu, ponieważ jak wiadomo że i to ciężko jak i zabawa, tak to po prostu dotnę na wymiar.

Tutaj dłuższe boki pokrywy w całej okazałości: 4c8a9d29d438c752.jpg

Jak i krótsze:

0648ef2c7c2635d3.jpg

Myślałem że pcv będzie giętsze a tutaj zachowuje ono całkiem dobrą sztywność. Napewno jak na tą chwilę mam zamiar zamontować jedno wzmocnienie na samym środku, myślałem także nad teownikami aluminiowymi które będą na 1/4 od lewej i od prawej boku akwarium, aby zapobiec odkształceniom klapy. Wstępnie zrobiłem je dwie tzn po 1 metrze długości, trochę zastanawiam się czy nie będą za duże? Dodam że świetlówki będą mocowane w środku na ceowniku bądź kątowniku aluminiowym.

A więc pilnik w dłoń i do roboty :)

Dokładnie, wzmocnienie klapy musi być. Szczególnie wtedy gdy będzie w jednej części. Ja mam u siebie w pokrywie o dł. 80cm jedno wzmocnienie profil aluminiowy C. Przy sklejaniu swojej pokrywy też szlifowałem ją dwa razy przed sklejeniem wieńca i po jego sklejeniu ostateczne szlify. Dużo zabawy jeszcze przed Tobą tzn. oklejanie :D Pamiętaj o dokładnym oczyszczeniu i odtłuszczeniu powierzchni przed okleinowaniem.

Dlatego nawet nie zrywam tej folii ochronnej która jest, zostawiłem ją właśnie od zewnętrznej strony.

Póki co skręciłem dwie połówki na sucho, zaraz zacznę ostateczne skręcanie, potem tylko już klejenie zostanie.

Ja myślałem żeby klapy nie wzmacniać tylko wpuścić teownik który wrazie czego będzie można ściągnąć.