Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jedyne co bym zmienił to zamiast styropianu dał podkładkę pod panele, albo nawet dwie.

Dlaczego? miększe, i lepiej będzie siadać niż na styropianie.

popieram

Opublikowano

Taka ciekawostka jak zimą byłem w pewnym sklepie zoologicznym zobaczyłem akwarium. Klasyczna 112, ale z szyby 8mm do tego 2 wzmocnienia na długość + 1 spinające. Pytam się więc "co to za pancernik? A koleś mi odpowiada, że jego klient kupił w marketowym sklepie zoologicznym akwarium. Po zalaniu przednia szyba wygięła się w łuk. Zauważyła to jego żona i powiedziała, że albo porządne akwarium albo wcale. I stąd ten pancernik robiony na zamówienie przez szklarza. Koleś z stwierdził że marketowe akwaria robione są z chińskich szyb :)

Opublikowano

Nie wiem czy to pęknie czy nie - nie znam się :) Ale patrzac na filmik siedziałem z otwarta paszczą bo takiego cuda jeszcze nie widziałem. :]

A to klejenie:

ZG4fabg.jpg

to jest już szczytem profesjonalizmu/estetyki :) To nawet ja już lepiej skleiłem swój mały kotnik. :P

Opublikowano

Ku przestrodze dodam, że niedawno zamawiałem akwarium dla kolegi. 240l standard z allegro. Zakupiłem jedno z najtańszych bo powiem szczerze, nie przypuszczałem nawet, że akwarium może aż tak odbiegać od normy. Silikon dzięki Bogu jest przeźroczysty więc nieco giną te nierówności (Zamawiałem czarny ale pomylili się - tak twierdzą). Wzmocnienie jest wklejone około 4cm od górnej krawędzi co niestety było ciężkie do ukrycia pod pokrywą. Krawędzie wzmocnienia wyglądają jakby ktoś je obciął zwykłą kantówką - całe poszczerbane i ostre w dodatku. Klejenie wygląda jak u kolegi a może i gorzej.

Przestrzegam więc przed zakupami najtańszych zbiorników na allegro.

Opublikowano

taa, a jak rozmawiałem ostatnio z Przemkiem, przy okazji odbioru własnego, to właśnie powiedział, że dzwonią do niego ludzie, którzy chcieliby jak najtaniej... tanio to można kupić T-shirt ;)

ale oczywiście niektórzy nie ogarniają takich zależności... dlatego tacy "tani sprzedawcy" w ogóle mają rację bytu na rynku

Opublikowano

Minęło 15 dni od zalania i jeszcze stoi. Przez pierwsze parę dni ciężko było u mnie ze snem, ale w końcu postanowiłem się nie przejmować - co ma być to będzie. W razie czego już znalazłem fachowca od paneli i cena za metr nie jest taka straszna ;D

Obudowałem szafkę, patentem makoka (niestety stelaż jest kopnięty i wyszło krzywo, ale to już inna historia). I na razie zrobiłem prowizoryczną pokrywę. Jak wytrę glony z szyby, to może wstawię zdjęcie całości. Jeszcze raz dzięki za rady!