Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drugie lepsze ale najlepiej jak przejedziesz się do jakiegoś pobliskiego składu kamienia i wybierzesz sobie sam. Na 100% będzie taniej i lepiej niż kupowanie na allegro.

Opublikowano

Poszukaj w okolicy może gdzieś masz skład kamieni, możesz poszukać piaskowców, wapieni, serpentynitu który zresztą ma znaczna większość z nas;)

Opublikowano

Ja początkowo byłem entuzjastą wapienia filipińskiego i miałem ten kamień w akwarium. Szybko mi przeszło. Oprócz względów estetycznych moim zdaniem największy problem jest w tym, że w szczelinach w które wapień filipiński obfituje zbierają się zanieczyszczenia, które przy "normalnym" wystroju zbiera gąbka na filtrze lub da się usunąć odmulając dno.

Dodatkowo te okrzemki - z w miarę gładkich kamieni jak kogoś denerwują można je zetrzeć gąbką. Z zagłębień filipińczyka nie usuniesz ich nigdy.

Poza tym wapień filipiński jest drogi a np: 1 kg serpentynitu na składzie kamienia kosztuje od 0,40 gr do 0,80 gr

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,

Chciałam zapytać czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania w akwarium marmuru?

Jeżeli można stosować marmur, to czy są jakieś jego rodzaje, których należałoby unikać?

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja osobiście nie widziałem przeciw wskazań co do marmuru. Jedynie co mógłbym powiedzieć o marmurze to straszliwie nie naturalnie wyglądać będzie w akwarium z pyskami ale co kto lubi.

Opublikowano

Dziękuję za informacje!

Popracuję osobiście nad ich formą. W składach kamienia są dostępne przepiękne kolory tego materiału (na przykład marmur nero maraquina). Jeżeli nie jest to materiał szkodliwy dla ryb, nad resztą można popracować.

Pozdrawiam