Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:);) Eljot, czy ty się sprzeczasz z Meszkiem, czy z Białym ?:D;)

A wracając do akwarium Białego73.

Tego typu wystrój uważam za idealny dla maingano. W przypadku akwariów ":D oszczędnościowych:D " (termin uważam że jest super, ale koniecznie wymaga "mordek" - wtedy może się przyjmie) siedzą z reguły gdzieś pochowane na skałami. W przypadku urozmaiconego tła 3D są widoczne dla akwarysty, a jednocześnie zaspakajają swoje potrzeby przemieszczania się i izolowania od towarzystwa "kolegów". Osobiście w akwarium 160cm nie miałem u maingano żadnych problemów z wielosamcowością.

Jeśli widziałbym jakieś rezerwy w "bryle" tła (strukturalne + łupki), to prawe wysunięcie zejścia tła do podłoża przesunąłbym w prawo do bocznej ścianki akwarium. Powiększyłbym tym samym "polankę" na środku akwarium. A mówiąc prościej - prawa kupa łupków w prawo do ściany:) ;)

Biały73 - każdy z nas "po fakcie" u siebie też by coś zmienił, w gotowym produkcie zawsze łatwiej znaleźć jakieś rezerwy.

Opublikowano
Eljot, czy ty się sprzeczasz z Meszkiem, czy z Białym ?
Właśnie nie wiem, wydaje mi się że z nikim :)

Powiększyłbym tym samym "polankę" na środku akwarium. A mówiąc prościej - prawa kupa łupków w prawo do ściany

To jest dobra rada, zniknie efekt sztucznego murku ;)

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Mała aktualizacja. Jednak wystrój z łupka mi się znudził więc wymieniłem "gruz" na inny oraz zmieniłem światełko na ledy 2 x 10W 12000k. Obsada pozostała bez zmian (obecnie pyśki się pochowały po demolce jaką dziś miały w baniaku). Wygląda to tak:

post-12850-14695715095192_thumb.jpg

post-12850-14695715095723_thumb.jpg

post-12850-14695715096067_thumb.jpg

Opublikowano

Właśnie nie wiem co to za głazy dostałem od kolegi. Chciałem kupić serpentynit ale nawinął mi się taki kamień za dormochę więc przygarnąłem. Ale nie mam pojęcia co to jest.

Opublikowano

Żeby zwiększyć "głębię" akwarium wyjąłbym dwa kamienie w środku (po lewo od wielkiego głazu), lub chociaż jeden z nich. W ten sposób plaża dochodziłaby do tła strukturalnego.

Żeby zobaczyć różnicę, można porównać zdjęcie zbiornika z lewej strony (wzrok dochodzi do tła) i z prawej (gdzie akwa wydaje się jakby płaskie).

Wydaje mi się, że przy poprzedniej aranżacji ryby były bardziej widoczne (ich kryjówki były lepiej widoczne dla widza).

Tło strukturalne masz bardzo ładne i możliwości zmian wystroju multum. Wydaje mi się, w związku z tym, że jeszcze nie raz zmienisz aranżację;)

Opublikowano

To wszystko jest na świeżo wczoraj walczyłem pół dnia na pewno będę jeszcze dopracowywał tylko za jakiś czas bo nie chcę straszyć rybek gdyż dopiero dzisiaj życie w akwarium wróciło do normy (rybki się pokazały).

Kolega niestety też nie wie co to za kamień nie używał go do celów akwarystycznych.