Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.;)

Zastanawiałem się nad zwiększeniem przepływu wody w sumpie. Z pompy 2500l/h wyrzuca zaledwie 700-800l/h. Koncepcja pompy CO odpadła, gdyż wiercenie dziury w funkcjonującym zbiorniku jest cokolwiek problematyczne, a zasysanie z góry i problem z zapowietrzaniem się pompy też nie przemawia do mnie. Kupno nowej pompy wewn. o większej wydajności odpada ze względów finansowych. I tutaj nasunęło mi się rozwiązanie tylko, czy ono miałoby prawo bytu? Chodzi mi mianowicie o równoległe połączenie dwóch słabszych pomp. Czy ktoś próbował coś takiego wykombinować? Do tej, co posiadam dokupiłbym drugą o wydajności powiedzmy 1500-2000l/h, na kolankach połączyłbym wyjścia z obu i jednym wężem razem woda w górę. Chodzi mi o to, czy jedna nie zakłócałaby, czy wręcz uniemożliwiała pracę drugiej? Liczę się z pewnymi stratami wydajności. Oczywista oczywistość. Ale mi wystarczy choćby cztery setki większy przepływ. :confused:

Opublikowano

Nie rozumiem po co chcesz cokolwiek wiercić przy pompie C.O.???

JA kiedyś miałem malutką pompkę NewJet w szeregu z pompą C.O. i powiem szczerze że przepływ się poprawiał i to bardzo.

Opublikowano
JA kiedyś miałem malutką pompkę NewJet w szeregu z pompą C.O. i powiem szczerze że przepływ się poprawiał i to bardzo.

Skoro tak mówisz to tak pewnie jest:D tylko ja się zastanawiam czy łączenie dwóch pomp szeregowo to dobry pomysł. Chyba, że są tej samej wydajności (to tylko moje przemyślenia). Moim zadaniem lepsze rozwiązanie było by połączyć tylko wyloty z dwóch niezależnie od siebie działających pomp. Albo połączyć pompy równolegle z jednym (grubszym) wlotem i jednym wylotem.

IMHO opcja z dwoma wlotami i jednym wylotem najlepsza.

Opublikowano

Niestety pomysł-niewypał.:sad:Pożyczyłem wczoraj pompę Atmana 2000l/h, podłączyłem, jak wyżej napisałem i….zonk. Pewnie te kolanka tak skutecznie obniżyły wydajność, że obie dawały o połowę mniejszy wypływ niż pierwotnie jedna. I znów w punkcie wyjścia, ale światełko się zapaliło po odpowiedzi Kunta(y).:roll:

Nie rozumiem po co chcesz cokolwiek wiercić przy pompie C.O.???

Wpierw odpowiem. Ponoć wg sztuki wierci się, by pompa z poziomu ciągła wodę, a nie poprzez zasysanie. Nie zapowietrza się.

Teraz pytanie. Czy dobrze rozumiem. Twoja newjetka wstawiona w szereg służyła jako pompa podająca wodę do pompy CO, by uniknąć zapowietrzania się? :confused:

Opublikowano
Miałeś kolanka o kącie 90st? Może spróbować z takimi po skosie?

Miałem tylko kolanka 90-tki. Te rozwarte pewnie byłyby jakimś rozwiązaniem, ale czy na tyle skutecznym, by sobie poradziły z problemem? przy 90st wydajność spadła o połowę, więc zmiana kąta na rozwarty pewnie by niewiele dała. Ale nie ma co dywagować, trzeba spróbować.

Dzięki Marku

A widzisz. Przed oczami miałem tylko te popularne, tradycyjne kolanka, które znów trzeba by połączyć jakimś trójnikiem. Wstawiłeś cóś có by można wypróbować.

Hej

Opublikowano

Ponoć wg sztuki wierci się, by pompa z poziomu ciągła wodę, a nie poprzez zasysanie. Nie zapowietrza się.

Nic, a nic nie rozumiem tego zdania.

Przecież skoro włożysz do akwa rurkę w kształcie odwróconego U to pompa będzie "dostawać" wodę z akwarium z tym samym ciśnieniem co gdybyś miał wywierconą dziurę w baniaku (zasada naczyń połączonych).

Co do NewJet'a - miałem tąpompkę zainstalowaną wewnątrz baniaka przy samym wlocie.

Była wydajniejsza niż pompa C.O. lecz miała niższe podnoszenie (co w sumie nie było ważne). Ja ją miałem zamontowaną z tego względu że w korpusach miałem również biologię i w przypadku awarii pompy C.O. cała biologia by padła.

Opublikowano

Nie wiem, czy przerabiałeś zasadę naczyń połączonych w praktyce. Ja w poprzednim akwa miałem filtr przelewowy diy i dwie u-rurki z odpowietrzeniami, a i tak problem zapowietrzania się układu mnie nie ominął. Może coś żle robiłem, ale z literatury zawartej na forach też można wyczytać o tym zjawisku.:razz:

Pzdr.

Tu jeszcze z jedną u-rurką i odsysaniem powietrza przez pompę.

sumpik__715499.jpg