Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem tutaj nowiutkim forumowiczem choć do malawi przymierzam się już od dłuższego czasu. Wcześniej trzymałem ryby z Ameryki Południowej teraz czas zacząć przygodę z malawi i tu prośba do was o pomoc w doborze ryb. Chciałem trzymać aulonacary mam zbiorniczek 450l (150x50x60) ile mogę trzymać w nim odmian i ile sztuk? Choć jestem otwarty na inna obsadę tylko żeby samiczki nie były burasowate:p Za pomoc serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam Robert.

Opublikowano

Polecam wątek o wyborze obsady non-mbuna do akwarium długości 150 i 160cm:

http://forum.klub-malawi.pl/artykul-wybor-obsady-non-mbuna-akwarium-t21020.html

w szczególności pierwszy post (założenia) i ostatnią aktualizację listy na ostatniej stronie wątku.

Możesz też zajrzeć do wątku:

http://forum.klub-malawi.pl/obsada-aulonocary-500l-t21249.html

gdzie jako uzupełnienie do Aulonocary fire fish zaproponowałem Placidochromis phenochilus Mdoka white lips i Labidochromis caeruleus „yellow”.

Opublikowano

Na różnogatunkowe stadko Aulonocara raczej się nie nastawiaj bo zachodzi duże ryzyko bastardyzacji. Lepiej poprzestań na 1 gatunku Aulonocara i dobierz do nich inne gatunki. To fajny baniak i coś nie za dużego jeszcze tam wciśniesz. Artykuł/wątek wskazany przez Tom77 to fajna propozycja na początek a jak będziesz miał inne pomysły to proponuj a pomożemy.

Opublikowano

Kurcze podobają mi się te gatunki sciaenochromis fryeri, metraclima zebra gold kawanga, lethrinops red cap tyle że nie wiem i nie doczytałem czy mogą być razem, a ja nie to aulonocara red fire i coś ładnego do nich.

Opublikowano

Po pierwsze red fire to jednak ryby "sztuczne" mieszanka zapewne Aulonocara być moze nawet z Mbuna. Ryba elastyczniejsza zywieniowo ale nieobliczlna charektoroloicznie. Na twoim miejscu zacząłbym od jakichś normalnych ;) Aulonocara a jak chcesz rybę w tonacji czerwieni to Protomelas taeniolatus Boadzulu Red. Pooglądaj poczytaj i jeśli będziesz miał sprecyzowany choć jeden gatunek, który chcesz mieć na 100 % to pisz i myślimy co do niego. Mieszanie Mbuna z non-Mbuna też jest możliwe ale to Ty musisz się samookreślić. Najperw poczytaj choćby mojego arta o łączeniu Aulonocara z Mbuna ( serwis ) i sporo wątków o tej tematyce na Forum.

Opublikowano

Ok burza mózgów w rodzinie w składzie żona i syn;) i potrzebuję dobrać obsadę do saulosi. Myślę, że na początek przygody z malawi to dobre rozwiązanie. Teraz tylko co do nich dorzucić i ile ma ma być poszczególnych ryb w akwarium i już więcej nie męczę.

Opublikowano

A może być coś takiego? A jeżeli może to po ile sztuk?

Pseudotropheus saulosi

Iodotropheus sprengerae

Metriaclima Estherae Red - Red

Pseudotropheus flavus

Opublikowano

Może być ryzyko zachodzi na linii terytorializmu flavusa ale myślę, że uda ci się to w tak długim baniaku pogodzić.

Docelowo celowałbym w układ wielosamcowy u saulosi i sprengerae a jednosamcowo u flavusa i red-red-a ( przemyśl jeszcze odmianę red - blue lub ob ), Dlatego kupiłbym po 12 saulosi i sprenerae oraz po 8 u flavusów i esterek.