Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!potrzebuję rady jak dobrać obsadę dla aulonocary fire fish,mam w obecnej chwili 5 młodzieży.Myślałem o dość łagodnych mbuna o podobnych upodobaniach kulinarnych ale nie wiem na co co się zdecydować

Opublikowano

Na pewno więc tak jak przedmówca pomyślałbym o Labodochromis caeruleus ( yelow albo jakiejś odmianie jeziorowej ). Poza tym w tym baniaku mogły by być bardzo ładne i wszystko lub miesożerne:

Iodotropheus sprengerae;

Pseudotropheus livingstonii;

Astatotilapia calipitera;

Labidochromis perlmutt;

te powyżej to rozwiazanie idealne ale nie wykluczałbym kompromisówki zwaszcza, ze FF zapewne mogą mieć w sobie krokodyla ale prawie na pewno ryby Mbuna. W diecie komporomisowej celowałbym raczej w ryby uzupełniające peryfiton planktonem i żeby były to ryby relatywnie łagodne. Nie wyklauczałbym jednak i tych peryfitonożernych. Były by to więc przykładowo:

Metriaclima estherae;

Pseudotropheus acei;

Pseudotropheus saulosi.

Opublikowano

Durriel - chcesz „dość łagodne” rybki, na Twoim miejscu do fire fish dodałbym placidochromis phenochilus Mdoka white lips i labidochromis caeruleus „yellow”.

Widziałem w internecie film z taką obsadą. Zestawienie intensywnie, jednolicie niebieskich placidochromisów, z intensywnie prawie jednolicie (czarna płetwa grzbietowa) żółtych „yellow”, z czerwonymi fire fish, wyglądało super. Najmniej efektownymi rybami w tym układzie były zaledwie łososiowe samice fire fish. Dodam jeszcze, że akwarium miało tło strukturalne BTN w szarej tonacji. Po obejrzeniu tego filmiku zakochałem się w placidochromisach white lips:) .

W tym zestawieniu tylko czasem jakby od niechcenia „yellow” delikatnie pogonił większego od siebie phenochilusa. Labidochromis blisko skałek, placidochromis w toni, aulonocara niby grzebacz, ale też pływający po całym zbiorniku. Nawet w przypadku trafienia na agresywny egzemplarz fire fish, spokojny placidichromis jest za duży, by dał się poniewierać, a „yellow” za szybki. Dużo ruchu, ryby niepochowane. Nudno nie było, „mordobicia” też nie.

PS. Zajrzyj do wątku, o którym napisał piotriola. Jeśli masz już fire fish, to rybą „A” nie może być lethrinops.

Opublikowano

witam,dziękuję za zainteresowanie i pomoc,ja osobiście nie kupił był aulonocar ale jak żona zobaczyła w sklepie to powiedziała że te pyszczaki mogę kupić bo mają ładny kolor hehe no i kupiłem chociaż nie byłem za tym.

piszecie o yellow więc pewnie się zdecyduję,kiedyś je miałem wiem że to spokojna ryba,

harisimi doradza rdzawe ,Pseudotropheus acei i Metriaclima estherae które też mi się podobają.tom 77- co do placidochromis phenochilus Mdoka white lips to muszę przyznać że bardzo mnie zaciekawił chociaż nie wiem czy to non-mbuna czy utaka i nie wiem czy gdzieś je kupię

jak myślicie czy wystarczą 3 haremy złożone z 5-6 rybek czy może jakaś inna kombinacja?

Opublikowano

Placidochromis to non-mbuna. Termin "utaka" pomału wychodzi z użycia.

Masz 5 fire fish. Dodałbym 7 młodych "yellow", by uzyskać docelowo około 1+3 - żółty "akcent". Placidochromisów wpuściłbym 8 sztuk celując w minimum 2+3 - by uzyskać stadko (nadające zbiornikowi charakter).

Placidochromis phenochilus Mdoka white lips jest dostępny np w Tan-Malu w trzech różnych wielkościach, w innych sklepach również. Zakupu w renomowanym sklepie internetowym dokonałbym również "yellow". Spadająca popularność tych labidochromisów, moim zdaniem bierze się stąd, że w obiegu znajduje się mnóstwo niskiej jakości skundlonego "barachła" (gorąco przepraszam Bogu Ducha Winne Rybki !!).