Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Co do kamieni to na razie tak dałem ale z czasem chce dołożyć ale na razie nie mam kasy żeby jakieś kupić. Myślę nad serpentynitem takim zielonym.

Weź przestań. Wyjdź z domu. Pokręć się po okolicy i znajdziesz pełno kamieni. Jeszcze do tego mieszkasz na południu gdzie o kamulce dużo łatwiej.

Opublikowano

Dokładnie, wystarczy zakręcić się gdziekolwiek kopane jest coś w ziemi, gotowe aranżacje leżą odłogiem tylko je poskładać w wyobraźni. Co prawda w moich okolicach mogę liczyć tylko na otoczaki i morenę czołową ale nie narzekam na brak kamieni. Sprawa jest naprawdę prosta i zupełnie darmowa.

Opublikowano

A ja z jeszcze innej beczki;)

Interesuje mnie jakie masz oświetlenie. Moim zdaniem wybitnie podkreśla kolor niebieski ! Trochę oczywiście kosztem innych kolorów i kosztem roślin, ale niebieski jest super.

W sumie jesteśmy w dziale "inne", więc;) :

Eljot ma 100% racji co do zakopywania anubiasa w piasku. W rozdziale "rośliny" z dwójki anubias i microsorium, doradzałem Ci (ze względów estetycznych) tą drugą roślinę. Ale jeśli Ci się podoba, to kłącze nie może być w piasku, wyjmij kamień, przymocuj do niego anubiasa (najlepiej nitką, bo jej nie będzie widać) i zainstaluj "komplet" na swoim miejscu docelowym. Za jakiś czas nitka stanie się zbędna , korzonki "wczepią się" w kamień. Jeżeli chcesz, by było wrażenie, że roślina wyrasta z piasku, to przysyp piaskiem tylko końce korzeni, by nie odpłynęła. Drugie rozwiązanie gorsze, bo aulonocary prędzej czy później wykopią rośliny z piasku - chyba żeby miały szczęście. Wszystkie te uwagi dotyczą również microsorium, chociaż w trochę mniejszym stopniu. Pewności na sukces z roślinami, zwłaszcza przy tak niebieskim oświetleniu nie masz, ale co szkodzi spróbować.

Ponieważ mamy już groch z kapustą (a możesz się "nie odważyć" zajrzeć do rozdziału obsady), to chociaż jedno zdanie;) :

Maingano, hongi i red-redy im będą większe tym bardziej będą męczyły non-mbunę, nimbochromis zdycydowanie za wielki.

I na koniec, by dopełnić stylu:) :

Dla non-mbuny przydałaby się jakaś polana bez kamieni.

Powodzenia

PS. Zobaczyłem, że jesteś z rejonu Sudetów. Mało który forumowicz ma takie możliwości w szukaniu kamieni jak Ty;) . Moim zdaniem mniej a większych, ale nie gigantów. Jeśli jesteś zdeterminowany, by zostawić glonojady (choć z wielu względów nie pasują) - to zostaw jakąś "jaskinkę", która miałaby "dach".