Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

własnie wsypuję do akwarium piasek kwarcowy o granulacji 0,1-0,3 mm, czy gdy robiliście to co ja ubijaliście piasek. Przy ubijaniu wejdzie go dużo więcej, ale potem moga byc problemy ze strefami beztlenowymi itp. Czy się mylę, czy ubijać?

Opublikowano

dzięki, a jaka Waszym zdaniem jest optymalna grubość warstwy piasku - moje akwarium 120X40X50, na dnie płyta 1cm styropianu

Opublikowano
dzięki, a jaka Waszym zdaniem jest optymalna grubość warstwy piasku - moje akwarium 120X40X50, na dnie płyta 1cm styropianu

za poprzednikami nie ubijać jak zalejesz wodą to samo sie ułoży - woda jest bardzo dobrym zageszczaczem.

Co do grubości to różnie zalezy od ryb jakie masz bo ajk z gatunków co lubia kopać to jak dasz cieńko to piach poprzesuwaja i bedzie widac ten styrpian, równiez jak das zgrubo to już koniecznościa stana się świderki bo przy cieńkiej warstwie mozna się bez nich obyć.

Ja np w jednym akwa gdzie mam ryby niekopiliwe to piachu mam 2-4 cm bez swiderków a w innym gdzie są konkretni kopacze to 6-8 cm [tyle że akwa dużo większe i kopacze tez] i w tym świderki mam.

imho lepiej wsyp mniej tak 3-4 i zobaczysz jak będa sie dokopywac do dna to dosypiesz

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

A ja dokopałem się do tego tematu szukając wiadomości o świderkach. Uznając ich zalety zamierzam je w swoim akwarium mieć. Mam tylko pytanie - skąd je wziąść, bo szczerze mówiąc nie widziałem ich w ofercie żadnego sklepu. Chodzi mi o to, żeby to były rzeczywiście pożyteczne świderki, a nie inne ślimaki z którymi potem tylko kłopot.

Opublikowano
Chodzi mi o to, żeby to były rzeczywiście pożyteczne świderki, a nie inne ślimaki z którymi potem tylko kłopot.

Pożyteczne. Ale i tak trzeba zachować czujność. Ostatnio przeżyłem świder-attack:) W akwa, instalacji i sumpie. Się trochę namęczyłem zanim to wyprostowałem. Tak jak z pysiami - uwaga z karmieniem, nadmiar pokarmu powoduje że podłoże sie nie tylko porusza ale niemal lata po całym akwa:)

Opublikowano

a czemu moje swiderki nie kopia w piachu???jeden z kolegow dal mi kilka sztuk,one kopia.a kolejne podarowane swiderki nie kopia!!!rano jak zapale swiatlo odklejaja sie od szyb i leza caly dzien na piachu,,,a wieczorem znowu pelzaja po kamieniach i szybie..co jest grane???jedne kopia drugie nie?????

Opublikowano

Dla drugich nie wdrożyłeś jeszcze złożonego systemu motywacyjnego adekwatnego do zajmowanej pozycji i wykonywanych zadań, zgodnego z nominowanym zakresem obowiązków, opartego na rozwoju osobistym oraz motywatorach finansowych...:)