Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiedzcie mi czy to możliwe aby po odłowieniu agresywnego samca yellow ,który tłukł wszystkie ryby samica przejęła po nim władzę i rządziła całym akwa?

Opublikowano

Oczywiście, kolejny pretendent do tronu obejmie zwolniony rewir. Jeśli mówimy o agresji wewnątrzgatunkowej - dlatego przy mbunie opcja z 3 samcami zawsze jest lepsza niż z dwoma.

Opublikowano

z moich obserwacji wynika ,że one ciągle się aklimatyzują w akwa pływają jakieś 3 tygodnie dopiero, samców jest więcej niż 2 sztuki,bo dopiero dobieram haremy

Opublikowano

Podejrzewam że ryby masz młode więc jeszcze agresja na poziomie młodzieżowym ;-)

Dopóki się nie okaleczają albo zabijają nic nie odławiaj - niechaj się dotrą i ustalą jakiś porządek.

Mimo że Yellowek jest uważany za spokojną rybę to u mnie samiec beta stał się samcem alfa w jakieś 3 minuty. Oddał przywódcy wszystko to co dostał od niego w poprzednich miesiącach. Nawet nie zdążyłem siatki złapać i już było po zawodach.

Z kolei kiedyś mi się trafił samiec (dostałem od kolegi bo nie miał co z nim zrobić) który wytłukł całe akwarium łącznie z samicami swojego gatunku - ot takie miał hobby.

Także pamiętaj że te ryby zawsze będą walczyć, zawsze będą ofiary i rany bo one już takie są. Mogą być trochę mniej agresywne ale stopień ich agresji można porównać bardziej do Tyson vs Kliczko niż Tyson vs Lenon ;-)

Opublikowano

no właśnie takiego samca agresora musiałam oddać bo zabił ,ale teraz zamiast samiec w akwarium szaleje samica i rozstawia samce po kątach