Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam do was pytanie . Od zawsze miałem akwarium roślinne , ale postanowiłem zacząć przygodę z Pyszczakami . Mam belkę oświetleniową , czy sprawdzi się ona przy Pyszczakach gdzie zbiornik będzie otwarty ? Pokrywa do mojego akwarium niestety będzie droga , mogę ją kupić tylko na zamówienia ze względu na wymiary mojego zbiornika 120x60x60 :( Wolałbym pozostać przy belce oświetleniowej aczkolwiek obawiam się że będą mi wyskakiwać pyszczaki, stąd moje pytanie do was . Z góry dziękuje za pomoc :)

Opublikowano

Ja bym bez choćby szyby nie zaryzykował. Pyszczaki to nie są jakieś mega skoczne ryby ale w czasie ucieczki czy ciosu od dołu mogłoby się wydarzyć nieszczęście.

Opublikowano

Mialem otwarte akwarium i owszem kilka razy musialem rybe podnosic z podlogi, ale jest na to sposob.Generalnie jak ryba bedzie "uciekac" to robi to "po szybie"Plynie do konca i w gore.Rzadko ryby wyskakuja ze srodka.

Moj problem skonczyl sie polozeniem dwoch 10 cm kawalkow po bokach.Na przedniej i tylniej byly wzmocnienia i tu problemu nie bylo.

Opublikowano
Dziękuje za odpowiedź , zaryzykuję i spróbuję zrobić otwarty zbiornik :)

Imho zła decyzja. Ja straciłem przez to jednego samca i 4 samice. Warto? Nie możesz przykryć zbiornika kawałkiem szyby którą położysz na wzmocnieniach? Ja odradzam.

Opublikowano

Fajna opcja jeśli się zabezpieczysz choćby koroną. Inaczej różnie może być. Ryby wbrew powtarzanej opinii potrafią wyskoczyć też ze środka tafli wody.

Opublikowano

Przyznam szczerze że nie mam smykałki do wykonania samodzielnie korony do akwarium . Może znacie osobę która zajmuje się takimi rzeczami i zrobiłaby koronę pod akwarium 120x60 cm ?