Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam harem tego gatunku 1+3 od września 2013 roku. Kupiłem dorosłe osobniki wielkości 6 cm Zarówno samiec jak i samice nie przejawiają prawie żadnej agresji w stosunku do innych gatunków w 600 litrowym zbiorniku. Obecnie samiec ma 9 cm natomiast samice po 6 cm. Samice w stosunku do siebie także nie są agresywne. Ryba w moim zbiorniku nie obrała żadnego terytorium i pływa po całej toni. Wg mnie samiec jest bardzo ładny wybarwił się na kolor niebieski podobny do Pseudotropheus socolofi z czarnymi obrzeżami na płetwach i delikatnymi pionowymi pasami na ciele, które rzadko stają się ciemniejsze. Samiczki mają na srebrnym tle marmurkowy wzorek koloru rudawego. Samca z daleka widać w zbiorniku jak dumnie pływa i puszy się jak paw. Pomimo swojej wielkości dorównuje mu tylko samiec Labeotropheus trewavasae jest strasznie niesmiały i płochliwy pierwszy chowa się gdy wyczuwa niebezpieczeństwo dlatego też trudno mi było zrobić mu oraz samicom zdjęcie.

Ogólnie ryba bezproblemowa nie atakuje innych gatunków nawet podobnie ubarwionej Pseudotropheus socolofi która ostatnio zagościła w zbiorniku. Melanochromis Joanjohnsonae trzymam z saulosi, maingano, yellowem, trewavasae, red red. Zbiornik 160x60x60

Nie wiem jak zachowuje się samiec mając konkurenta ale na pewno można z nim trzymać więcej samic ponieważ są nietypowe i nie tłuką się. Pływają zarówno w strefie dennej jak i w górnej części zbiornika. Samiec ma ładniejsze kolorki niż na zdjęciu i w sumie bardziej on rzuca się w oczy w akwarium niż samice może to ze wzgledów jego wielkości. Nie rzucają się na żarcie jak inne gatunki. Wcześniej miałem tangę i nie obserwowałem takiej reakcji jak w malawi po podejsciu do zbiornika myśla że dostaną coś do żarcia i wszystkie lecą na szybę trudno obserwować je z bliska.Dopiero jak są nakarmione po godzinie można je obserwować

samiec

e6y1.jpg

13gk.jpg

samica

8jnt.jpg

eqz8.jpg

• Dziękuję 1