Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Szukam regulaminu galerii i nie mogę nigdzie znaleźć. Czy jest coś takiego? Kiedyś wiem, że było, ale tamte linki już nie działają.

Chodzi mi konkretnie o używanie zdjęć zamieszczonych w galerii.

Czy można wykorzystywać zdjęcia zamieszczone w galerii klubowej bez zgody jego właściciela? Do celów klubowych oczywiście.

Opublikowano

Nie wiem jak to jest regulowane przez prawo, ale wydaje mi się, że jeśli jest coś wystawione na FORUM, a w definicji jest to miejsce publicznych wystąpień, to osoba biorąca w niej udział, również poprzez zamieszczone zdjęcia, musi się liczyć z tym, że zostanie ono w jakiś sposób wykorzystane. Tutaj pewno trzeba tylko rozgraniczyć w jaki sposób wykorzystane. Nie wolno pewnie zmieniać treści . W wypadku zdjęcia poprzez np. nie wiem… dorysowanie okularów, bądź wąsa na fotografii kolegi z forum, bądź dokoptowanie przez np. fotoszopa do baniaka z roślinożercami jakiegoś drapieżnika i jeszcze obsmarowanie za zły dobór obsady. Czytałem, że w projekcie metra warszawskiego zmieniono jakiś szczegół, a projektant momentalnie wytoczył sprawę.

Więc myślę, że można wykorzystywać zdjęcia zamieszczone w galerii klubowej bez zgody jego właściciela. Do celów klubowych oczywiście. Jeśli się mylę, to proszę o OT, czy jak się to tam zwie.

Opublikowano

Zdjęcie umieszczone w internecie jest własnością intelektualna jego autora i nie można wykorzystać tego zdjęcia do innych celów jak te do których zostało przeznaczone przez autora, bez jego zgody. Mówię tu o autorskim zdjęciu a więc takim, które zostało stworzone/zrobione i wstawione przez tego samego autora. inaczej sie sprawa ma jeśli galeria do której autor chce wstawić swoje zdjęcie posiada regulamin i autor przed wstawieniem musi zgodzic sie na warunki zawarte w regulaminie. Jednak regulamin nie moze łamać praw autorskich zawartych w ustawie o prawach autorskich i pokrewnych :D

Opublikowano

No to jak się to wszystko, co napisałeś ma do choćby Twojego awatara? No. Chyba, że to Twoje zdjęcie jest. To sorka.

Pzd.

To ja przechlapane mam, bo swojego z neta zerżnąłem. Z drugiej strony to zawsze jakaś forma reklamy.

Opublikowano

Nijak zresztą jak prawie do wszystkich avatarów ; D poza tym pewnie jest to niska szkodliwość społeczna inaczej się ma sprawa z wykorzystaniem choćby mojego avatara jako nadruk na koszulce i sprzedawania tych koszulek. Kumasz ;). Co do avatarów oczywiście chcąc być w zgodzie z prawem najlepiej było by wkleić swoje zdjęcie lub zdjęcie przedstawiające siebie ale z różnych powodów ludzie tego nie robią. Innym rozwiązaniem było by umieszczenie w regulaminie forum klauzuli zakazującej wykorzystywanie cudzych prac jako avatarów i sygnatur ale czy tak naprawdę administracja ma obowiąek sprawdzania czy dany avatar jest czyjąś własnością.Tak więc nie popadajmy w szaleństwo. Ja nie zarabiam na tym avatarze i nie osiągam żadnych korzyści z tego tytułu ani przywilejów. Zapytałeś więc odpowiedziałem . Reasumując gdyby wszystko co wdtawimy do neta mogło być przerobione i wykorzystane w dowolny sposób nie musiałbyś kupować gier w pudełkach, filmów, książek a nawet systemów operacyjnych do kompa bo przecież to wszystko jest dostępne za free w necie. Nie istniało by piractwo internetowe :D wiem wiem było by fajnie...

Ps; noszę się z zamiarem wstawienia mojej facjaty jako mojego avatara ale szkoda że avatar musi być taki mały mój avatar może się nie zmieścić poza tym nie wiem czy forum to wytrzyma i jak długo :D

Opublikowano

Nie

jeżeli jest coś udostępnione w internecie - to można to wykorzystać. Ważną zasadą jest aby przy wykorzystaniu zdjęcia podać źródło z jakiego się zaczerpnęło.

Opublikowano
Nie

jeżeli jest coś udostępnione w internecie - to można to wykorzystać. Ważną zasadą jest aby przy wykorzystaniu zdjęcia podać źródło z jakiego się zaczerpnęło.

To tylko forma grzecznościowa która ma zastosowanie jedynie przy cytowaniu artykułów i innych tekstów, natomiast ma się nijak do dajmy na to filmów bo czy podpiszesz że film jest własnością WB czy nie podpiszesz to wrzucanie jego kopi bez zgody właściciela jest nielegalne, podobnie jak udostępnianie w całości lub w częściach. Ale ja nie jestem tutaj żeby kogokolwiek pouczać więc róbta co chceta, na własne ryzyko oczywiście ...:D

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.