Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

1.

Bardzo proszę o spostrzeżenia i uwagi co do mojego narurowca ( załącznik). Wiem, że jest nie idealny stąd moja prośba o sugestie.

Cały układ na zgrzewanych rurkach 3/4 - 28

Chcę część przed wlotem (2 korpusy) do pompy zamienić na klejone NIBCO 1" w celu zmniejszenia przepływu. Co o tym myślicie?

2.

Zastanawiam się jeszcze na drugim nanrurowcu w moim baniaku zamiast kubełka.

Dla wygody czyszczenia i niewykorzystanym zapleczem w szafce .

Narurowiec składałby się z 2 korpusów jako mechaniki i szeregowo 3 korpusów z bypassem (2 ceramika i matrix oraz zapasowy.)

Co o tym myślicie.

post-13130-14695714754151_thumb.jpg

Opublikowano

Mam pompę najnowsza grundfos alpha2 25-60 (3-33W)a do drugiego narurowca zamierzam dać alpha2 L 25-60 ale starszy model. (7-45W). Obecna pompa pokazuje mi na III biegu przy 33W-tach 1,2m3/h przepustowość. Trochę mało chyba ?:(

Opublikowano

Cześć kolego,

Ad1. Generalnie schemat na pierwszy rzut oka jest ok, ale jednak nie do końca naniosłem na nim poprawki. Uważam że to powinno usprawnić przepływ wody przez układ. Zamień też, tak jak ci wskazałem miejsce fbf-a i zrób go na oddzielnym bypasie, będziesz miał mniej problemów z regulacją. To czy zrobisz to z klejonki czy zgrzewane, to generalnie twoja sprawa, ja jestem za klejonką. Co do zwiększenia średnicy przed pompą do 1", też o tym myślałem, jednak w ostateczności zrobiłem 3/4, jak resztę układu. Jaki to by przyniosło efekt? teoretycznie powinien być większy przepływ, nurtuje mnie jednak pytanie, czy przez zwiększoną średnicę nie osłabi się moc zasysu?

3e62.jpg

Ad2 Nie dawaj 2 korpusów na mechaniki szeregowo, bo to da praktycznie taki sam efekt jak by był jeden. Pierwszy się zapcha szybciej a drugi będzie prawie czysty. Tak więc rozwiązanie równoległe jest lepszym rozwiązaniem. Trzy korpusy na bypasie z tym co proponujesz można spokojnie montować. Tu jednak przy takim układzie pomyśl nad takim rozwiązaniem, Przed pompą jeden korpus z gąbką naciągniętą na szkielet o sznurków jako pre-filter dla ochrony pompy, za pompą dwa mechaniki równoległe, i dwa trzy korpusy na bypasie. Pozdrawiam

Opublikowano

Dziękuje

Zamieni FBF'a z purigenem ale jakie ma znaczenie zmiana przed pompą??? Równolegle moim zdaniem jest w obu przypadkach (Twoim i moim), chyba że się mylę.

A drugi miałem zamiar zrobić na 2 korpusach równolegle przed pompą (sznurki lub takie cudeńku z gąbkami w środku : http://www.woda.com.pl/index.php?p283,fceb10-pusty-wklad-10-cali-obudowa-do-zasypania-zlozem) i 2-3 szeregowo biologia z bypassem.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Drodzy forumowicze, a co ile zmieniacie wkłady sznurkowe? Trzeba wymieniać jak spada przepływ - to jasne bo jest brudny, ale czy jak przepływ wody po 1 tyg dopiero spadł mi o 10% i włączyłem III bieg to wymieniać bo już za długo pracuje i NO3 może skoczyć?? Chodzi mi o to czy może być np 3 tyg i z wodą nic się nie dzieje pomimo zasyfionego filtra. Wiem, że parametry trzeba mierzyć itp. U mnie po 9 dniach NO3 na poziomie 30, ale mam zamiar podmienić wodę.