Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój baniaczek dojrzewa 140x60x50 więc przyszedł czas na dobór obsady.

Wybrałem te oto gatunki i chciałbym się dowiedzieć, czy taka obsada ma rację bytu w jednym zbiorniku, oraz w jakiej ilości docelowo trzymać te pyski.

-Pseudotropheus Acei

-Pseudotropheus saulosi

-Metriaclima Estherae Red Red

-labidohromis sp mbamba

Wszelkie uwagi oraz inne propozycje mile widziane.

Opublikowano

Nie dawalbym saulosi z mbambą zbyt podobne samce no i mbambka może zagonić saulosi.

Moim zdaniem kolorystyczne red -red też umiarkowanie pasuje do saulosi trochę byś miał żółto.

A może taka obsadka

Acei

Mbamba

Msobo Magunga

Maingano

Opublikowano

A więc na pewno zostanie Acei co do reszty może tak:

Metriaclima Estherae Red Red

labidohromis sp mbamba i

może

Pseudotropheus sp. elongatus neon spot?

Opublikowano

Moze także być ta obsada która napisałeś masz w niej pomarańczowe samice i jasnego samca u red redów ( przemyśl jeszcze red - blue ), niebieskie rybki ( acei ), cudnego pasiaka z brązowymi samicami i czernucha z neonami oraz jasne samice. Wg mnie bezie ładnie wyglądało i jako, że w sumie nie masz zadeklarowanego terytorialisty a poza Mbambą ryby łagodne to wszystko będzie OK.

Opublikowano

Red blue także fajnie się prezentuje, wiec propozycja do przemyślenia.

Hongi także pięknie wygląda jednak Neon Spot bardziej mi przypadł do gustu.

Będę chciał kupić młode rybki, więc w jakiej liczbie zakupić poszczególne gatunki oraz w jak powinna wyglądać docelowa obsada haremów.

Opublikowano

Jak będą chciały pyski ;)... na jednosamcowo nastaw się od razu moim zdaniem tylko u Red redów wiec kup 8 ryb i ustaw je docelowo 1 na 4. W przypadku gdyby to były jednak red blue tam widać płeć i od razu tak zamawiaj. Mbambki, aceiki, spoty próbowałbym wielosamcowo. Kupując po 10 sztuk powinieneś uzyskać docelowo odpowiednie proporcje. Samców w gatunku nie powinno być więcej niż 3. Ryb docelowo nie więcej niż 25. Po odjęciu tych 5 red redów czy red blue zostaje 20 ryb na 3 gatunki i problem jak z 30 zrobić 20. Nie będzie tego problemu jeśli samce we wszystkich lub niektórych gatunkach postanowią zostać jedynymi przedstawicielami swojej płaci i tak wtedy u ryb zostaw 1 na 5 i po problemie. Jeśli jednak i miejmy nadziej zostanie w części wielosamocowo to celuj tak aby finalnie było maksymalnie 25 ryb. Przykładowo np Mbamba 2 na 4 u spotów 3 na 5 a u acei 1 na 5. Jeśli wszędzie uda ci się wielosamcowo to już na 3x 3 na 5 sobie nie pozwolisz i wtedy musisz wybrać konkretne 2 gatunki i tutaj na pewno 1 samcowo zostaw Acei bo to największa ryba. Acei nie zaproponowałem od razu jednosamcowo gdyż moze wyjśc tak, ze np u Mbamb zostanie jeden Pan wtedy możesz dać Acei wielosamcowo i tak układ będzie Mbamba 1+4, spot 3+5, acei 2+5. Pierwsze eliminacje zaczynaj od samców ponad liczbę 3 a później ryby Ci powiedzą ;). Może być też tak że będziesz miał 7 samców i 3 samice i tu układ w pozostałych gatunkach zdecyduje czy będziesz chciał uzupełniac czy nie ten gatunek.

• Dziękuję 1
Opublikowano

harisimi wielkie dzięki za szczegółowe omówienie tematu. Na pewno jeszcze nie raz będę potrzebował waszej pomocy. Mam nadzieję, że kiedyś kiedy i ja zgłębię troszkę wiedzy w temacie będę mógł pomóc innym.