Jump to content

Filtr zewnetrzny na 200-400 litrow

ganczar17

Recommended Posts

Witam.

Założyłem nowy temat, ponieważ mam zamiar wyposażyć moje akwarium w filtr zewnętrzny. Do tej pory moje 200 litrowe akwa filtrował AQUA EL UNIFILTER 1000. Zakup filtra jest organiczony budżetem 150 zl. A wymagania to dobra filtracja przy zbiorniku 400 litrów(takie mam zamiar mieć w przyszłości więc filtr chce już mieć pod docelowe 400 litrów). Wiem, że zakup nowego i wydajnego kubła w tej cenie graniczy z cudem, dlatego filtr chce kupic używany. Prośba do Was to podanie linków konkretnych aukcji. A może ktoś z Was posiada na sprzedaż sprzęt, który spełni moje wymagania. ;)

Filtr biologiczny dobieramy do obsady akwarium a nie do pojemności. Wg. mnie chińczyk HW-302 (nowy-na gwarancji) w zupełności wystarczy o ile nie przesadzisz z ilością ryb.

Pzdr.

Moja obsada to:

Pseudotropheus socolofi (Albino)- 3 szt

Labidochromis sp. hongi- 3 szt

Pseudotropheus Neon Spot- 2 szt

Pseudotropheus elongatus Mphanga-2 szt

Cynotilapia afra white top- 3 szt

Pundamilia nyererei- 5 szt

Melanochromis auratus- 3 szt

Pseudotropheus crabro- 2 szt

maylandia estherea red-red- 4 szt

Placidochromis Milomo- 1 szt

Razem- 28 rybek

Czyli nieważne czy mam 200 litrow zbiornik czy w przyszlości 400???

Proponuję Tobie najpierw założyć wątek w dziale obsada 200-400l. A następnie będziemy dumać jaki filtr Tobie polecić. Przepraszam, ale w tej chwili w akwarium masz kompletny "sajgon".

Pzdr.

Za tą kasę to nic innego nie kupisz jak HW-302.A tak po za tym to przy takiej ilości ryb nie wiem co za filtr sobie poradzi.Parametry wody u ciebie pewnie masakra.W takim akwarium max dwa gatunki 10-12szt.Pozdrawiam

Pytań o to samo było już mnóstwo, twoje niczym szczególnym się nie różni. Proponuję poszukać tematu tego filtra w starszych postach a także zapoznania się z zasadami panującymi na tym forum.