Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ponownie zwracam się o pomoc bardziej doświadczonych kolegów.

Zamówiłem właśnie nowy zbiornik 280l. Wymiary dna to 140x40 bo szafka tylko tyle pomieści. Moja obecna obsada z 200l raczej zostanie więc chciałem zapytać czy mogę a jak tak to co dobrać? Obecnie posiadam Ps. Saulosi (docelowo 1+3) oraz Maingano (docelowo 1+3). Zastanawiam się nad dorzuceniem jeszcze jednego gatunku w podobnym układzie. Bardzo interesuje mnie Afra Cobue i to właśnie je chciałbym dodać. Co sądzicie o takim zestawieniu?

Opublikowano

Możesz karmić 50/50 a nawet lekka przewaga mięska saulosi nie zaszkodzi.

Największe zapotrzebowanie na mięso ma tu afra.Do niej głównie musisz dopasować dietę.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Połączenie cynotilapia afra + pseudotropheus saulosi to zły pomysł .

Większy problem będziesz miał z zachowaniem ryb niż z dietą , którą można pogodzić .

Opublikowano

Co masz na myśli? Nie pogodzą się w zbiorniku 140cm? Jeden samiec afry i jeden saulosi...? Dość często widziałem takie zestawienie więc myślałem, że jest już sprawdzone.

Opublikowano

Prawie 2 lata miałem Harę z Saulosi w 150cm. Gdy samce obrały już swoje rewiry (obok siebie) nie było z nimi żadnych problemów. Śmiało możesz trzymać oba te gatunki.

Pzdr.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Osobiście trzymałem afre z saulosi fakt, że przez 6 miechów w 200l(100cm dł.) , ale jak samiec afry objął rewir to nie było żadnych awantur. Oczywiście nie było powiedziane, że w przyszłości by do takich nie dochodziło, ale w 140cm nie powinno być problemów.