sp202 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 #1 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Mam akwarium w bardzo nagrzewającym się w lecie pokoju.Latem wyłączałem światło bo temperatura w akwarium szybko wzrastała,lecz przez to straciłem prawie cały glon w akwarium.Teraz przez zimę znowu cały prawie glon od nowa porósł kamienie.Co zrobić żeby przez lato znowu nie stracić glonu.Oczywiście wodę schładzam i podmieniam na zimniejszą,ale co zrobić żeby utrzymać glon i przez lato znowu go nie stracić.
pit73 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 #2 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Całkiem dobre efekty dają wentylatorki komputerowe w obudowie. Ilość i wielkość dostosujesz do kształtu, a także do spodziewanego efektu schłodzenia. Ustawiając je tak, by zabierały gorące mokre powietrze spod pokrywy, spowodujesz ze woda będzie szybciej parowała, chłodząc się. To, co wyparuje, uzupełnisz chłodniejszą.
sp202 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Autor #4 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Całkiem dobre efekty dają wentylatorki komputerowe w obudowie. Ilość i wielkość dostosujesz do kształtu, a także do spodziewanego efektu schłodzenia. Ustawiając je tak, by zabierały gorące mokre powietrze spod pokrywy, spowodujesz ze woda będzie szybciej parowała, chłodząc się. To, co wyparuje, uzupełnisz chłodniejszą. dzięki tym się zajmę,a co powiesz nad zainstalowaniem nocnego oświetlenia i używaniem go w dzień,czy nie zniszczy glonu
pit73 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 #5 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zupełnie nie pomogę - nie posiadam takowego oswietlenia.
Rekomendowane odpowiedzi