Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadaczy Pyszczaka Kobaltowego jak i resztę pasjonatów Malawi .

Zacząłem właśnie zarybiać nowy stawek. Wczoraj przerzuciłem po dwa samce z każdego gatunku(takie najdorodniejsze pewniaki) i dziś miałem przyjrzeć się reszcie i wyłonić kandydatki na żony. Tu zaczęły się schody. Wyczytałem gdzieś –cytuję: Maylandia Callainos-dymorfizm-samce żywiej ubarwione. Posiadają zaostrzoną płetwę grzbietową i atrapy jajowe na płetwie odbytowej. Jeśli jest to atrybut tylko męskiej części, to mam skompletowaną drużynę piłkarską. U mnie wszystkie kobalty (11szt) posiadają po jednej atrapie na płetwie odbytowej. Posiadam również Caerulesy i Red-redy. Książkowe różnice znam, ale jeśli ktoś z posiadaczy zaobserwował jakieś szczegóły w dymorfizmie, to proszę je opisać, bo obawiam się, że w przeważającej większości posiadam facetów, a moje ryby są przeciwne związkom partnerskim. Mądre ryby.

Пожалуйста, помогите.

Opublikowano

Łatwiej pokazać niż opisać :)

Samica

galeria-8912.JPG

Samiec

galeria-8505.jpg

Od razu widać różnice w długości płetw. Przy młodych rybach rozróżnienie na 100% to tylko po otworach moczowo-płciowych.

Opublikowano

Jak zwykle eljot Twoja pomoc jest nieoceniona. Moje kobalty mają już 4-5cm. Porównując te zdjęcia z tym, co jest u mnie mógłbym pokusić się o stwierdzenie, iż mam kilka samic. Jednak na zdjęciu samica ma czystą płetwę odbytową, a moje mają po jednej atrapie. Obojnak?(żart) A może ta atrapa trafia się czasem płci pięknej?

Opublikowano

Przy takiej wielkości niestety nie będziesz miał pewności kto zacz. Samice mogą mieć atrapy lecz są one bledsze, nie tak wyraźne jak u samca.