Skocz do zawartości

NO2=0; NO3=20-30mg/l ... pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie ... mam pytanka :

Akwa sie kreci od 27.04 ... od 21.05 plywa w nim

zadowolonych 15 sztuk saulosi coral ...

rybki chetnie jedza (w sumie to by caly czas jadly ... ale nie przekarmiam)

plywaja po calym akwa .. za wyjatkiem kiedy "bawia" sie w terytorializm i 2 rybcie pilnuja "z gory upatrzonych pozycji"

Parametry wody :

Filtracja :

Kubelek JBL 250

AquaMedic PH1000 jako mechaniczny

Temp : 26-27oC

NO2 = 0 mg/l

NO3 = ok. 20-30mg/l

NO2 = 0 wiec rozumiem ze to dobrze ... NO3 za duzo ale to podmianami mam zalatwic . Dobrze rozumiem ?

Podmieniam srednio dwa wiaderka odstanej wody (po okolo 12L) co trzy dni ... ostatnia podmiana w piatek byla (01.06) ... kolejna dzis pod koniec pracy :)

1. Czy podmieniac wiecej ?

2. Czy podmieniac czesciej ? (dwa wiaderka dziennie to spoko moge .. ale wiecej to raczej nie mam jak wyrobic)

3. Ile jednorazowo moge podmienic zeby nic nie zachwiac ?

Opublikowano

NO2 = 0 wiec rozumiem ze to dobrze ... NO3 za duzo ale to podmianami mam zalatwic . Dobrze rozumiem ?

Podmieniam srednio dwa wiaderka odstanej wody (po okolo 12L) co trzy dni ...

1. Czy podmieniac wiecej ?

2. Czy podmieniac czesciej ? (dwa wiaderka dziennie to spoko moge .. ale wiecej to raczej nie mam jak wyrobic)

3. Ile jednorazowo moge podmienic zeby nic nie zachwiac ?

NO2 musi takie być a nie inne NO3 mieści się w granicach przyzwoitości choć jak dla mnie to 30 jest już dużo ale ja mam na tym punkcie zwichrowanie.

1. o ile pamietam to akwa masz 160 l więc na tydzień podmiana powinna wymosić 20-25% czyli do 40 litrów - u ciebie jest dwa razy w tygodniu po ciut powyżej 20 litrów więc oki. Jęśli podmieniasz częściej a mniej czyli np dwa razy w tygodniu tak jak teraz to może to być troche więcej tak po 15% na podmiane czyli do 30% na tydzień.

2, Częstsze podmiany imho mijaja się z celem a tylko denerwujesz ryby ciągłym grzebaniem w akwa. Podmiana co tydzień jest jak najbardziej wystarczając - jak chcesz to robic tak jak teraz czyli dwa razy w tygodniu to tez dobrze, natomiast częstsze a małe podmiany wcale nie spowodują lepszych parametrów wody a tylko zamiast radości dla ciebie będzie kupa roboty. inna sprawa że podmieniająć dwa wiaderka dziennie to byś i tak zdestabilizował zbiornik - nadmierna podmiana tez nie jest korzystna.

3. przy pielęgnacji standardowej masz wypisane powyżej - natomiast w nagłych przypadkach to można spokojnie podmienić do 50% ale pod warunkiem że wcześniej pare dni nie podmieniałeś a i po takiej większej podmianie tez trzeaba sobie dac pare dni spokoju.

Opublikowano

Dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi ...

A co do samej wody z kranu ... wykonalem test NO3 wody odstanej .. wynik ... ok. 10mg/l ... a myslalem ze powinna miec 0 ...

NO2 oczywiscie zero w kranowie.

Opublikowano
A co do samej wody z kranu ... wykonalem test NO3 wody odstanej .. wynik ... ok. 10mg/l ... a myslalem ze powinna miec 0 ...

Zgodnie z Polską Normą woda zdatna do użytku i spożycia może zawierać do 50 jednostek NO3. Normy te oczywiście są brane pod kątem ludzi i dotyczą wszelkich ujęć wodnych a więc tej wody z kranu też. Tak więc w niektórych ujęciach te stężenia są większe niż u ciebie a i tak ni mozna sie nikomu na to poskarzyc.

Opublikowano

Rozumiem. Dzięki ...

Dzis po raz kolejny sprawdzilem parametry :

NO2 = 0

NO3 ok. 20mg/L ... zmienilem podmiany na 4 wiaderka na tydzien (ok. 40L)

Jaka jest dopuszczalna granica dla NO3 zeby rybkom nie przeszkadzalo ?

Czy rzeczywiscie musze zaopatrzyc sie w deni ?

Opublikowano

Denitryfikator jest kłopotliwy i nieopłacalny w małych zbiornikach. Nie podzielam entuzjazmu na temat samoróbek bo nie spotkałam się z wiarygodnymi pomiarami po ich uzywaniu [ np. pomiary redox].

Znacznie prostszy jest filtr siarkowy [ i tańszy] - jedyny szkopuł, że trzeba coś zrobic z PH wody, która z niego wypływa ale można ją przefiltrować przez

jakiś filtrat buforujący wodę.

Weszcie - można zrobic prefiltr na kubełku stricte na wkłady denitryfikujące i po kłopocie.

Natomiast prawidłowo zbudowany deni jest drogi. Nawet najtańsza pompa dozująca-samoróbka to wydatek rzędu 80-100 zeta, a Jej działanie jak wszystkich DIY pozostawia pewnie wiele do życzenia. Choć przyznam, ze znam kogoś kto używa takiej pompy i podobno działa. Pompy dozujące ''kupne'' to wydatek kilkuset złotych. Można offkors zastosować zwężkę na trójnik do kubełka ale... tu się pojawia ale i rozbiezność pomiędzy tym jaki przepływ w deni podają specjaliści i jaki jest uzyskiwany w tego typu rozwiązaniach. I tu wracamy do początku mojego postu-czy aby to działa?

Nastepna sprawa to ryzyko. Ryzyko w przypadku układu z wkładami absorbcyjnymi jest takie, że ewentualnie zapomnimy je podmienić lub reaktywować i spadnie ich efektywność. Ryzyko z deni jest takie, że wykdziemy z domu, wrócimy,a tam nie dość, że rybki do góry brzuchem to jeszcze śmierdzi zbukami.

Tym bardziej, że wartośc, które podajesz w przypadku NO3 są w normie.

Jeśli chodzi o wode w kranie to warto dodać, że NIGDY nie ma stałych wartości. Ja mierzyłam kilkukrotnie wartości wody w Sosnowcu i powiem szczerze- jest ona poprawnie dobra.

ps.

jak mam byc szczera- to wolałabym do tej wielkości akwa kupić filtr narurowy i wypełnić go dobrym filtratem niż robić deni.

Opublikowano
działanie jak wszystkich DIY pozostawia pewnie wiele do życzenia.

Więc albo mało widziałeś DIY, albo nie potrafisz sam podłubać.

Sorki kolego ale widziałem takie rzeczy - owoc własnoręcznie wykonanej pracy rąk ludzkich (malawistów ;) ), że oddałbym za nie wiele zamiast szablonowe pomysły ze sklepu.

To co zrobisz sam jest dopasowane bezpośrednio do Ciebie, niepowtarzalne i cieszy oko.

Gorzej gdy za robienie czegoś bierze się osoba nie majaca zielonego pojęcia o tym co chce zrobić.

Opublikowano

Wszystko oki .. nie wiem tylko po co taka "zlosliwosc" w tej wypowiedzi ...

sporo czytam ... pytam modrzejszych ... mjunszajn przedstawiła inne rozwiazanie i za to dziekuje ...

ps.

jak mam byc szczera- to wolałabym do tej wielkości akwa kupić filtr narurowy i wypełnić go dobrym filtratem niż robić deni.

wiec jak juz cos to

"Sorki koleżanko ale widziałem takie rzeczy" zamiast "Sorki kolego ale widziałem takie rzeczy" :)

Ja traktuje takie forum jako zbior madrosci wielu ludzi znajacych sie na temacie (nie zawsze majacych takie same zdanie) ... a i tak decyzja co i jak bedzie wykonane (kupione) nalezy do akwarysty ...