Skocz do zawartości

NURZANIEC - Problem z pyszczakami !!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To moze być pomysł ale rośnie jak głupia nie tylko z powodu nawozu ale zwłaszcza dzięki co2 i światłu. Jaki masz poziom co2 i jak świecisz swiatło ?

U mnie w kranówce już szału nie ma ( Co2 = 3,3 do 3,6 ) a w wodzie w baniakach przy co2 w okolicach 1,0-1,4, oświetleniu palonym około 8 godzin w ilości 0,2 może 0,3 W/l i pH 8,2-8,4 i kH 8, nawet jakbym im śpiewał to by nie urosły. Wzrost się ślimaczy, młode liście są oskubywane i tak krok po kroku z ładnej zielonej Malawki robi się Malawka wygladająca jak po ataku obcych i wreszcie robi się pustynna bo rośliny wyglądają jak karkonosze po kwaśnych deszczach ;). Trwało to w różnych baniakach od pół roku do roku. Dlatego osobiście w rosliny sie nie bawię. Oczywiscie, ze można je mieć tak jak Nabe który mieszka w mojej miejscowości i ma wodę w kranie taką samą ale on miał więcej światła i nie modyfikował wody z PH w górę. Na końcu finał był jednak podobny bo wział ode mnie astatotilapie a te wykazały zachowania zgodne z ich naturą i mamy podobnie pustynny klimat ;). Mi osobiście rośliny w Malawi się nie widzą i troszeczkę rozmywają urodę ryb ale na pewno da się je mieć idąc na jakiś kompromis w kierunku niższego PH noi oczywiscie świecąc odpowiednią ilość światła.

Opublikowano

Ja osobiście mam w tanku hongi, demony, msobo, polity, saulo itp. i nurzaniec rośnie jak wściekĺy :D od czasu do czasu im mikro wlewam, bo makro mają zawsze od pysiów ;)

Opublikowano

Hari ale przecież wysokie pH nie powinno mieć tak istotnego wpływu na vallisnerie. Wystepuje ona przecież w Malawi a jakie tam jest pH każde z nas wie. Wg mnie problemem jest ilość światła. U mnie przy jednej zwykłej świetlówce 18W wcale prawie nie chcą rosnąć. Mam zamiar zmienić niedługo oświetlenie na mocniejsze i wtedy będę mógł wysnuć pewniejsze wnioski. Lecz upierałbym się dalej, że w przypadku nurzańca pH w przedziale 7.8 a 8.5 nie robi mu różnicy.

Opublikowano

Wysokie PH i KH wpływa na rośliny negatywnie ... Valisneria w jeziorze rośnie i czasem jest jej dużo ale czy i tam jest ładna to raczej bym watpił. To raczej ogromne połacie brudnozielonego zielska które w niczym nie przypominają holendra ;). Choć na pewno najistotniejszy jest poziom co2 i światła.

Opublikowano

Tez szału świetlnego nie masz ale ponad 0,3W/l jest i zapewne świecisz dłużej niż 8 godzin albo masz dużo światła w pomieszczeniu

Opublikowano

Ciemno nie jest ale jak sam powiedziałeś szału nie ma. Projektuje nową lampę Led żeby zastąpić te świetlówki bo dla mnie jest stanowczo za ciemno. :-)

Wysyłane z mojego Galaxy Nexus za pomocą Tapatalk 2