Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zamierzam przejść z mojego 200l na 280l i wykorzystać całą powierzchnię szafki. Wiem, że będzie to niestandardowy zbiornik ale wyjścia nie mam, szafka jest wąska na 40cm a długa na 140. Mam pytanie odnośnie filtracji. Chcę zmniejszyć koszta do minimum. Obecnie posiadam Tetra ex700 + Aquael T2000 (mechanik). Czy taka filtracja poradzi sobie w nowym zbiorniku? Nie martwię się o mechanika bo on akurat jest dość mocny ale biolog już mnie bardziej niepokoi..

Z góry dziękuję za rady.

Opublikowano

Chiński HW-303, sugerowany dla zbiorników ponizej 500l, zbiera pochlebne opinie na wielu forach. Można go dostać już poniżej 200zł (a bez wkładów gąbkowych, niezbyt potrzebnych w malawi jeszcze taniej). Może więc wymiana na niego?

Zresztą, może ta tetra by starczyła? Musiałbyś kontrolować zmiany stęzenia azotanów i co ważniejsze, czy nie pojawiają się NH3 i NO2. Przy skromnej obsadzie da radę. Czyli, tnąc koszty, zamontuj tę tetrę, a mocniejszy filtr w razie potrzeby bedzie mógł się pojawic w ciągu doby-dwóch, przełożysz wkłady z bakteriami i bedzie dobrze.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Na samą myśl o chińszczyźnie pompującej moje 280l to mnie dreszcz przechodzi :D Wiem, że teraz 90% rynku to chińszczyzna ale jakoś nie przemawia do mnie ten produkt... Jednak dla mnie co marka to marka.

Mimo to dzięki za radę.

Rozumiem też, że Tetra ex700 nie da rady w takim zbiorniku?

Opublikowano

@piyoter pamiętam jak kupowałem quad`a i też mówili "kup chińczyka... my mamy i jeździ... drogie też się psują". No to kupiłem Bashana... jak się zepsuł to wszyscy pisali "przecież to chinol to czego się spodziewałeś - kup se Yamahe to będzie jeździć". Nie traktuj tego osobiście bo naprawdę dziękuję Ci za rady ale na chinola mnie nie namówicie :P

Sorry za OT ale właśnie dlatego mam już uprzedzenie co do Made by China.

@meszek dzięki za radę. Chyba tak właśnie zrobię. O przerybienie się nie martwię. W razie czego zawsze można kubełek wymienić na większy.

Opublikowano

Panowie, filtr biologiczny dobieramy pod obsadę:) To prawda stara jak świat. JBL900 pracował u mnie w 720l , przy ok 22 rybach dorosłych z odłowy , a były to prawie karpie i NO2 zawsze było "0". Więc po co kupować potwory , by gonić niepotrzebnie wodę , tam i z powrotem?

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dokładnie - popieram Daniela.

Producenci wkręcają ludziom że powinni mieć większe filtry więcej filtrów itp, a u mnie w 450 litrowym baniaku za całą filtrację biologiczną odpowiadały 2 korpusy wypełnione ceramiką i nigdy nie zauważyłem ani NH3 ani NO2.

Obsadę miałem około 25-30 ryb takich po 8-10cm.

• Dziękuję 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.