Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Po dłuższym czasie chciałem pokazać swój zbiornik :) Jest to już drugi. Wcześniej miałem 112 ale to już przeszłość.

Akwarium: 200l 100x40x50

Oświetlenie: Halogen LED 10W

Filtracja: Tetra ex700 + Aquael T2000

Wystrój: piasek kwarcowy + kamienie Nero Ebano i czarny łupek

Obsada : Saulosi 7szt, Maingano 5szt (tutaj będzie redukcja jak wszystko się ładnie wybarwi)

p1120357e.jpg

p1120359.jpg

Filmik trochę nieaktualny jeśli chodzi o kamienie ale ładnie ukazuje oświetlenie Led:

Opublikowano

Docelowo 3+1 Saulosi i 3+1 Maingano.

Maingano już 3 razy podeszły do tarła więc jestem w stanie określić płeć. Teraz tylko czekam na wybarwienie się samca Saulosi bo dwie dorosłe samice mam z poprzedniego akwarium..

Opublikowano

To nie jest dobry pomysł. U mnie w 240l są dwa samce i tłuką się non stop. Jeden jest pięknie wybarwiony a drugi śledź. Narazie obserwuję czy nie pojawi się jeszcze jeden i szykuje się do redukcji. A tak wogóle to 200l dwu gatunkowe lepiej zostawić jak jest w planach kolegi, ewentualnie 4 samice max. To nie jest duży baniak. Jak dla mnie kolega przewertował forum i bardzo dobrze dobrał obsadę. Oby tak dalej. Tyle OT.

Baniak fajny. Halogen widzę daje radę :) Sam się przymierzam do wrzucenia 2-ch takich do swojego baniaka. Aranżacja - serpentenit rządzi! :P

Opublikowano

Jesli chodzi o obsadę to raczej zrobię tak jak mam w planach. Jak pisze kolega oleraf, dużo się oczytałem i raczej większość radzi jednego samca i trzy lub cztery samice.

Co do aranżacji to nie posiadam serpentynitu tylko kamień zwany Nero Ebano. W sumie lekko podobny ale drogi jak cholera. Nie mogłem zdobyć serpentynitu i jakoś tak wyszło.

Halogen naprawdę polecam każdemu aby wypróbował. Koszt niewielki a efekt szałowy. Nie do się tego uchwycić ani na zdjęciu ani na filmiku. Tworzy on w wodzie piękny strumień światła i daje efekt niedoświetlonych boków. Dodatkowo bliki... maskara :)

Teraz koledzy mam jeszcze jeden dylemat. Jak widać na filmie moja szafka pomieści nieco większe akwarium - 140x40x50 (niestandardowe). Wyjdzie około 280l i tutaj pytanie: czy obecna filtracja da sobie radę z takim baniakiem? Chodzi trochę o koszta bo nie chcę znów budżetu domowego narażać a samo akwarium troszkę mnie skrobnie (planuję front z OptiW).

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie.

Chciałbym przedstawić swój nowy baniak 280l 140x40x50. Zgodnie z radami kolegów z forum filtracja pozostała bez zmian Tetra ex700- wywaliłem tylko wkłady i zasypałem ceramiką. Brakuje jeszcze korony ale mniejsza o nią.

Stara obsada pozostała a doszły redy

Obecnie pływają:

7 szt Saulosi (dwie dorosłe samice + 5 młodzieży)

2+3 Melanochromis cyaneorhabdos Maingano

1+3 Metriaclima estherae red red

Saulosi pójdzie do redukcji i zostanie 1+3-4 a reszta raczej bez zmian.

KXL.jpg

LXL.jpg

MXL.jpg