Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A jak czyscicie od wewnątrz ja karta kredytową i mam strasznie porysowana szybę choć jadę tą karta z góry na dół to i tak ten piasek się tam j

akoś dostanie

Ja szybę od wewnątrz szybę czyszczę czyścikiem magnetycznym, który daje sobie radę bez problemu i ingerencji rąk w wodę. Nigdy wcześniej nie miałem tak zabrudzonej szyby że musiałem ją czymkolwiek skrobać. Wystarczy systematycznie dbać o czystość akwarium.

Pozdrawiam,

KD

Opublikowano

Pewnie dlatego, że nie złota, a tak na poważnie, to PRZEZ te karty, czyściki magnetyczne i inne wynalazki musiałem swoją trzysetkę przerobić na sumpa. Z drugiej strony DZIĘKI tym kartom posiadam dwa razy większy zbiornik. Teraz czyszczę gąbką do garów. Z jednej str taka trochę ostra, druga delikatna. Przy piasku czyszczę paluchami. Można wyczuć drobinki piasku.

Opublikowano

Ja właśnie dokładnie tak samo czyszczę gąbką do garów i dobrze jest. Mi nie przeszkadza to, ze muszę włożyć rękę do wody bo przy okazji piasek przemieszam żeby się oczyścił.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja nieraz czyszczę czyścikiem ale rzadko nie widzę żadnej różnicy mam taki czyścik na długim kiju. Trzeba tylko uważać aby się drobinki piasku nie dostały pod spód bo włosy się jeżą trochę na głowie:-) podczas przesuwania po szybie. Glonojad też musi mieć co jeść.Pozdrawiam

Opublikowano

Wewnątrz czyszczę zwykłą gąbką do mycia ciała :) nową oczywiście oraz z kątków szczoteczką do zębów twardą - też oczywiście nie używaną. Kupiłam też czyścik magnetyczny ale to była totalna strata pieniędzy... Nie używam go w ogóle, a podczas użycia mi "podskakuje" i nie doczyszcza.

Opublikowano

A ja polecam przetrzeć szybę od wewnątrz raz tak na trzy - cztery dni zwykłym, papierowym ręcznikiem kuchennym. Przecierając, zanim zrobi się zielony osad z glonów, zapobiegasz w ogóle ich powstaniu i spokój, nie trzeba nic skrobać :)

Opublikowano
A ja polecam przetrzeć szybę od wewnątrz raz tak na trzy - cztery dni zwykłym, papierowym ręcznikiem kuchennym. Przecierając, zanim zrobi się zielony osad z glonów, zapobiegasz w ogóle ich powstaniu i spokój, nie trzeba nic skrobać :)

przeciez pourywane farfocle beda zaraz pływac...