Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem całkiem nowy w świecie akwariów, rybek, wody, filtrów, grzałek itd...

Przedstawiam foto mojej dziury w ścianie w której docelowo miał siedzieć boa dusiciel ale że zakończył swój żywot przed zakończeniem budowy domu, ową dziurę zastąpił baniak zamówiony u Przemka Wieczorka o wymiarach:dł. 184cm, wys. 56cm, głęb. 61cm. Przednia szyba opti. Pojemność wychodzi o.k 620l.

Jako że marzyła mi się morszczyzna ale z przyczyn finansowych nie byłbym w stanie utrzymać takiego baniaka, czytając trochę i całkiem przypadkiem zauważając u znajomego akwarium z pyszczakami z malawi bardzo spodobały mi się te rybki. Po pewnym czasie trafiłem na to forum. Poczytałem co nieco o podstawach i zaczynam powoli komponować mój zbiornik. Aktualnie podłoże to piasek kwarcowy 0,5 o.k 110kg, jakieś czarne kamienie zakupione całkiem przypadkiem(będzie jeszcze dołożone kilka ale już nie takich dużych), oświetlenie: 4 paski ledów. 2 słabsze i dwa mocniejsze umieszczone w korytkach. Pokrywa aluminiowa wykonana przez znajomego. Na trzech ścianach czarne spienione pcv. Zdjęcia robione na szybko i poglądowe.

W niedługim czasie będę pewnie miał do was sporo pytań odnośnie reszty potrzebnych rzeczy. Na razie jestem na etapie poszukiwania filtrów i skłaniam się w kierunku JBL e1501 i drugiego chyba chińczyka (ale to będę pytał w innych działach) To chyba tyle tytułem krótkiego wstępu. Pozdrawiam Michał

https://picasaweb.google.com/115749644037091489960/Akwa

Opublikowano

Witam kolego,

Zbiornik naprawdę bardzo fajny (marzenie:D ) życzę Ci powodzenie w dalszych etapach pracy nad nim. Przed Tobą teraz czas na bardzo dobrą aranżacje, która jeszcze nada charakteru baniakowi. No i ta filtracja, ja przy tym litrażu raczej zrezygnował bym z kubełków i poszedł w system filtracji narurowej na pompie C.O. jest kilka tematów na ten temat na forum. Jej plusy to duża wydajność, możliwość samemu zaplanowania ilości korpusów z mediami, trzeci plus to mały pobór prądu i kultura pracy. Jeżeli masz miejsce to rozważ moją propozycję poważnie.

Pozdrawiam,

KD

Opublikowano

Do tego baniaka dałbym tylko i wyłącznie filtrację opartą o korpusy narurowe + pompa CO , ale na ten temat w innym dziale.

Baniak o fajnych wymiarach :-)

Opublikowano

Jeśli nie przewidywałeś sumpa a z tyłu jest miejsce na graciarnę to jw, proponowałbym filtrację opartą na korpusach. Ewentualnie,jeśli dysponujesz jeszcze miejscem i możliwościami z dojściem do wody np. zlew/łazienka gdzieś w pomieszczaeniu "technicznym" to dorobienie stałej podmiany wody. Akwarium zapowiada się intrygujące.

Opublikowano

Dziękuję za opinie. Z tyłu mam sporo miejsca i doprowadzoną wodę. Niestety nie mam odpływu i nie przewidziałem sumpa (trochę się obawiam tych wszystkich rur ale przemyślę temat)