Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z 2 trewkami, samiec i samica. Wyglądają biednie, sama skóra i ości. Ryby są jeszcze młode, spożywają pokarm normalnie, nie zachowują się podejrzanie. W sumie pływają w akwa od grudnia i trwa to już dłuższy czas. Około 2 miesięcy temu leczyłem rybki capiforte. Reszta obsady jest ok.

Rybki karmię 3 razy w ciągu dnia, niewielkimi porcjami: spirulina osi, spirulina tropical w granulkach, d- allio, tetra pro algae, sera flora.

Parametry:

ph:8

no2 poniżej 0,3 ( testy tropical)

no3: 5

Podmiany raz w tygodniu.

Czy jest to choroba czy bardziej zła dieta. Dzisiaj zauważyłem u M.interruptusa długie, białe ciągnące odchody, reszta ryb wygląda ok. Znowu robale ?:(

Zamieszczam również fotki tych dwóch trewków

post-8415-14695713895459_thumb.jpg

post-8415-14695713896526_thumb.jpg

Opublikowano

Ja leczyłem ryby tym capiforte zooleka, tak jak było na instrukcji. Podane raz, tydzień przerwy i drugi raz, ale chyba skutki mizerne widac. Czy podac coś innego, czy poczekac jeszcze. Rybki z hodowli od samego początku miałem z nimi problemy. Zapadnięte brzuszki, Teraz te 2 trewki wyglądają tak mizernie,2 demasony wyglądają lepiej i kupy mają normalne ale brzuchy tez zapadnięte no i teraz widzę ze samiec interruptusa też mizernieje,ma białe ciągnące odchody i niechętnie podchodzi po pokarm - weźmie i po chwili wypluwa.

Nie wiem co teraz ?

Opublikowano

Czyli pozostaje metronidazol i kuracja.:-(

Mam nadzieje że pomoże a rybki wrócą do formy. Rozumiem że po tym leczeniu biologia w akwa pada i trzeba zaczynac od nowa?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A więc kuracja w końcowej fazie. Pojutrze podmianka i węgiel.

Po jakim czasie mogę spodziewać się poprawy(daj Boże jeśli nastąpi) i czy zamiast wkładać węgiel do filtra mogę włożyć przy wylocie ?

Z góry dzięki za odpowiedzi