Jump to content

Start nowego zbiornika 180/55/55

tomek-o26

Recommended Posts

Witam.

Mniej więcej rok temu założyłem pierwsze Malawi - standardową 240-tkę. Obsada to ps. saulosi i afry "jalo reef". Wszystko fajnie szło do czasu, gdy zdałem sobie sprawę, że przydałoby się zmienić zbiornik na większy.

Ze względu na ilość miejsca myślę o 180/55/55, czyli jakieś 540l. Pod akwarium stelaż metalowy obłożony płytą meblową. Teraz kilka pytań:

1. czy na budowę stelaża wystarczy profil 30/30/3 ?

2. jako tło: lepiej pcv (czy przykleja się je do tylnej szyby) czy folia?

To tyle na początek.

Pozdrawiam.

Witaj, gratuluję decyzji o zmianie zbiornika na większy.

1. Profil 30x30 w zupełności wystarczy

2. ze względu na chropowatość pcv jest bardzo cięzkie do wyczyszczenia, z kolei przy folii wystąpi efekt lustra. Decyzja należy do ciebie ;)

Pzdr.

Dzięki za podpowiedź. W 240l mam tło strukturalne. Zastanawiam się jeszcze nad dokupieniem drugiego podobnego i docięciu na wymiar. Są tylko 2 problemy: moje tło ma już dość ciemny kolor, a podobne tła z allegro są dużo jaśniejsze (np. http://allegro.pl/tlo-strukturalne-120x50-cm-motyw-skalny-i3168799394.html), a druga sprawa to wysokość - 5 cm za krótkie.

Stelaż z w/w profili w zupełności wystarczy ( mam taki sam dla akwarium 500l ). Tło z czarnego pcv jest fajne, głębia itp. ale jest jedno ale. Na tym tle jak na czarnym samochodzie widać wsio( jestem właśnie po montażu tła w barwach kamiennych i wiem że żyję :-)).

Jeżeli tło jest za krótkie 5cm to żaden problem bo na dno zawsze cos się kładzie ( bezpieczeństwo - kamienie) no i piach Ci podbije wysokość o kolejne 5-7cm ( przykładowo akwarium u mnie ma 60cm a tło weszło po docięciu 50cm ).

• Dziękuję 1

Nie wiem skąd taka opinia.

Osobiście nigdy nie miałem tła ze spienionego pcv, więc swoją opinię opieram na doświadczeniach kilku osób z naszego forum, które

właśnie skarżyły się na jego czyszczenie.

tomek-o26 zerknij tutaj: http://tlanawymiar.pl/ o opinię pytaj użytkownika raa, niedawno zakupił i zamontował tło od tej firmy.

Pzdr.

• Dziękuję 1

Osobiście nigdy nie miałem tła ze spienionego pcv, więc swoją opinię opieram na doświadczeniach kilku osób z naszego forum, które

właśnie skarżyły się na jego czyszczenie.

No to powielasz błędne opinie ;), Tło się łatwo czyści zwykłą gąbka do naczyń, jak wspomniał aarset, natomiast łatwo je porysować np. opierając o nie kamienie.
  • Dziękuję 1