Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiscie zgadza się. Tylko, że wychodzi na to, iż ewolucja w Malawi nie poszła w niektórych przypadkach tak daleko, aby wystąpiła bariera miedzy populacjami uniemożliwiająca wydanie płodnego potomstwa.

Wiesz, dla mnie, genetyka i ewolucjonisty liczy się separacja genetyczna. W Malawi jest ona ograniczona czego dowodem sa właśnie odmiany, rasy czy tam podgatunki. Jak to zwał tak to zwał.

Nie za bardzo też rozumiem w czym Twój post jest sprzeczny z moim :) zgadzamy się przecież w 100% :)

Opublikowano

Olobolo - proszę o więcej i nie koniecznie dla mnie, ale dla młodszych kolegów, którzy niejednokrotnie maniakalnie wręcz podchodzą do nazewnictwa i nie/możliwości krzyżowania międzygatunkowego w tak ograniczonym środowisku jakim jest akwarium.

Z dr. Pawlakiem w Toruniu, omawialiśmy powyższe tematy przez kilkadziesiąt minut ( szkoda, że musiałem tego samego dnia wracać do domu ), a powinniśmy kilka dni - tak są obszerne.

• Dziękuję 2
Opublikowano

Nie nie nie. :) te małe france z Malawi różnicowały się niby razem bo w jednym zbiorniku, ale de facto oddzielnie. Ich niesamowita różnorodność wygenerowała oczywiscie masę gatunków. Ale jeszcze większa ilośc odmian, które mogą ale nie muszą doprowadzić do gatunków - musi wystąpić bariera genetyczna jak miedzy nami a szympansem, aby była mowa o 2 gatunkach.

Tak właśnie został zdegradowany pies. A pewnie i kojota zdegradują.

Naukowe nazwy naukowmi, ale ten handlowy miszmasz przydałoby się jakoś ujednolicić:)

W sumie zaciekawiła mnie ta tematyka i muszę przestudiować historię samego jeziora. Jest ona bujna z tego co pamiętam. Chciałbym wiedziec jak ewoluowały poszczególne grupy pyszczakow z Malawi.

Demasoni... Na razie nie wiem co mogę jeszcze dodać. Jak by były jakieś pytania, to odpowiem jak najlepiej tylko będę potrafił.

Opublikowano

Też mi się wydaje, że w większości powinniśmy mówić o populacjach, a nie gatunkach, które wytworzyły się dzięki silnym więzom z zajmowanym siedliskiem i sporadycznej migracji, przez co wytworzyły się specjalizacje pokarmowe i zależności pomiędzy mini. Krzyżówki miedzygatunkowe przewaznie sa niepłodne, a przecież jest kilka krzyżówek płodnych, co w sumie wyklucza, ze należą do innego gatunku.

• Dziękuję 2
Opublikowano
Olobolo - proszę o więcej i nie koniecznie dla mnie, ale dla młodszych kolegów, którzy niejednokrotnie maniakalnie wręcz podchodzą do nazewnictwa i nie/możliwości krzyżowania międzygatunkowego w tak ograniczonym środowisku jakim jest akwarium.

Nazewnictwo jest ważne, bo jednak nawet jeżeli są to populacje nie gatunki to jednak są stałe tak kolorystycznie jak i kształtnie. Dwa jeżeli chodzi o krzyżówki w naturalnym środowisku, to niechtam do nich dochodzi i niech się tam kształtują (zwykła ewolucja czy dobór naturalny), a nie w akwarium bo ktoś miał jakieś widzimisie. W naszym klubie promujemy ryby które stworzyła natura nie człowiek.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Rownież jestem przeciwny krzyzownaiu, dlatego chcę aby u mnie w przyszłym akwarium przeżywalność narybku wynosiła 0. Jestem tez przeciwny kupowaniu ryb z odłowu dla użytkownika końcowego. Hodowla to inna sprawa. Jeśli kilka ryb z odłowu ma złożyć jako F1 dla nas, a gatunek nie jest zagrożony, to nie widzę w tym niczego złego.

Demasoni. . . Za ten czyn z filmiku Ci dwaj powinni siedzieć. Ich działanie jest tak krótkowzroczne. . . Dzięki takim "miłośnikom" przyrody mamy na wolności wiele mutantów o żubrze (raczej tym czymś co tylko z nazwy jest żubrem) nie zapominając.

Zostawmy naturze, co naturalne.