Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ok więc po małych zmianach wyszło tak

beztytuunhg.png[/img]

2x 100- pompa -50- FBF -zapas.

Napędzać to będzie pompa grundfos alpha 2.

A tutaj już poskładane - całość podzielona dodatkowo na trzy sekcje i połączona wężem.

http://imageshack.us/a/img37/8053/dsc0159ewd.jpg[/img]"]dsc0159ewd.jpg

Dzisiaj zalane i sprawdzone wszystkie klejenia szczelne , niestety na jednym korpusie kapie na nyplu ach ten teflon.

Opublikowano

Dzięki.

Fakt całość trzeba będzie zatrzymać. Mam nadzieję, że te kilkanaście minut przerwy nie wpłynie negatywnie na życie w zbiorniku.

Jeszce parę dni i powinienem w końcu wystartować swój baniak.

Opublikowano

Ale jeżeli się zapowietrzy to życzę powodzenia...

Mi początkowo za każdym razem się zapowietrzała instalacja. Strasznie wkurzające to było. Dopiero jak nabrałem wprawy poradziłem sobie z tym problemem.

Opublikowano
Ale jeżeli się zapowietrzy to życzę powodzenia...

Mi początkowo za każdym razem się zapowietrzała instalacja. Strasznie wkurzające to było. Dopiero jak nabrałem wprawy poradziłem sobie z tym problemem.

Ale dlaczego ma się zapowietrzać?

Całość była już uruchomiona i nawet nie używałem odpowietrzników na korpusach (mam śrubkę nie wciskane). Układ zalewałem poprzez zawór spustowy za pompą i to wszystko.

Następnie pompa uruchomiona na kilka minut trzeci bieg i żadnych bąbli powietrza w układzie. Jeśli wszystkie połączenia są szczelne to taki układ nie powinien się zapowietrzać.

Opublikowano

Nie sprecyzowałem. Chodzi mi o sytuację przy wymianie wkładów sznurkowych. Widzę, że masz tak samo jak ja pompę poniżej korpusów. Mi instalacja zapowietrzała się w miejscu gdzie Ty masz wąż prowadzący do pompy.

Opublikowano

Pierwszy raz kiedy zalałem układ dokładnie w tym miejscu o którym piszesz zbierało się powietrze. Jednak zalewając pompę wykorzystując zawór spustowy (zakręcam zawór pierwszy za pompą, pierwszy przed sznurkiem 50) następuje wypchnięcie powietrza z układu, następnie odkręcam zawór, uruchamiam pompę i w ciągu kilku minut układ sam się odpowietrza. Tak jak pisałem wcześniej nawet nie używam odpowietrzników na korpusach. Testowałem to już kilka razy i na 100% to działa.:smile:

Opublikowano

Dokładnie, sam slup wody w rurze wlotowej powoduje zalanie reszty ruruociągu, ewentualnie odpowietrzyć tym dzyndzelkiem. Prawdziwa katastrowa to nieszczelność na wejściu, wtedy powietrze łapie aż miło i pompa natychmiast zaczyna hałasować.Podobnie niedokręcony korpus np. kiedy między oring dostanie się piasek.Trzeba bardzo na coś takiego uważać.