Skocz do zawartości

trudny okres dojrzewania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Napisz jakiej pojemności masz akwarium i ile synek "nalał" ?

Pisząc o substrate cleaner masz na myśli ten "cudowny" specyfik - odmulacz do podłoża w płynie ?

Akwarium ma wym. 190x55x55. Tło wewn.,więc H2O jest ok 500l. Młody piwa nie pije, więc tak ot sobie siknął do wiaderka z wodą przed dolewką. Nie było tego nawet setki. Co do tego wynalazku, to właśnie to ten "cud specyfik"

Opublikowano
Akwarium ma wym. 190x55x55
Fajny wymiar.

Młody piwa nie pije, więc tak ot sobie siknął do wiaderka z wodą przed dolewką.
No to lepiej niech uważa gdzie sika bo drzewa uschną ;)

IMHO jak nie chcesz wymieniać wody (choć pewnie i tak będziesz musiał robić duże podmianki bo NO3 będzie spore), to wlej to co wlewałeś NITE-OUT II bo to chyba to samo co biodigest (bakterie bez pożywki) i czekaj cierpliwie. Nie wlewaj po troszku;) tylko wlej całą flaszeczkę 100-150ml.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Fajny wymiar.

No to lepiej niech uważa gdzie sika bo drzewa uschną ;)

IMHO jak nie chcesz wymieniać wody (choć pewnie i tak będziesz musiał robić duże podmianki bo NO3 będzie spore), to wlej to co wlewałeś NITE-OUT II bo to chyba to samo co biodigest (bakterie bez pożywki) i czekaj cierpliwie. Nie wlewaj po troszku;) tylko wlej całą flaszeczkę 100-150ml.

Niezły jesteś. Lubię taki humor. Dostosuję się do Twoich rad. Podmienię jutro z 50% wody i wleję resztę NITE-OUTa. Będę czekał cierpliwie,choć chciałem w tym tygodniu(mam trochę wolnego) porobić rodzinki z tego co mam i skoczyć jeszcze na Słowację, i dokupić resztę obsady, którą mi kiedyś doradziłeś. No ale cóż. Za błędy trzeba płacić. Pozdro.

No i stało się. Zastosowałem się do rad eljota. Dwa wiadra wody z dojrzałego, 50l świeżej, odstanej i resztę NITE OUT. Dziś mierzę i..... NH4-0,a NO2 taki kolor, że koncentrat buraczany by się nie powstydził. Teraz czekam na spadek NO2 i mierzę NO3,a później przeprowadzka. Dzięki koledzy.

Mam jeszcze jedno pytanie. Dotyczy testu JBL NO3. W pozostałych testach bada się próbkę 5ml wody, a NO3 potrzebuje 2x5ml,2x łyżeczka i 6x kropelka. Moje pytanie: Czy można badać 5ml wody i o połowę zmniejszyć resztę składników? Porównałem raz taką i taką opcję, i różnicy nie było, ale czy za każdym razem będzie tak samo i nigdy nie zakłamie, tego nie wiem. Pytam z pobudek czysto ekonomicznych. Może ma ktoś doświadczenie w tej kwestii?

Dzień dobry wieczór.

Powiedzcie, czy normalnym jest, że po tak długim utrzymywaniu się wysokiego stężenia NH4 i NO2 (aktualnie analogicznie 0,0 i 0,1) stężenie NO3 wynosiło zaledwie 10mg/l? Jeśli tak, to czy konieczna jest podmianka? Mam zamiar jutro zarybić stawek.

Nie piszemy posta jeden pod drugim. Jest od tego edycja

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zrobiłeś w międzyczasie podmiankę i części związków azotowych się pozbyłeś, dodatkowo jakąś tolerancję błędu mają testy, więc taki wynik jest możliwy.

• Dziękuję 1