jaro13 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 #1 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Witam.Ponad 20 dni temu zalałem nowe akwarium, a poziom NH4 wciąż utrzymuje się na b.wysokim poziomie.Test JBL pomiędzy 1,2-2. NO2 0,6-0,8. Wydaje mi się,że amoniak już dawno powinien spadać,a tu zonk. Coś doradzicie? Zależy mi na szybkim zakończeniu cyklu azotowego, bo maluchy już czekają na nowe lokum w dość powiedziałbym kiepskawych warunkach. Chodzi o litraż, bo warunki biologiczne mają b. dobre. Cytuj
eljot Opublikowano 13 Kwietnia 2013 #2 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Napisz co już dodawałeś do wody, no i przydały by się pozostałe parametry. Cytuj
jaro13 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor #3 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Witaj eljot. Do wody dodałem z dojrzałego zbiornika dwa wapienie, przy każdej podmianie w małym wodę zlaną wlewam do nowego, co jakiś czas NITE-OUT II. Co do pozostałych parametrów to PH pow.8, a NO3 ponoć i tak zakłamie w "surowym" akwarium, więc nie mierzone. Cytuj
eljot Opublikowano 13 Kwietnia 2013 #4 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Do wody dodałem z dojrzałego zbiornika dwa wapienie, przy każdej podmianie w małym wodę zlaną wlewam do nowego, co jakiś czas NITE-OUT II. To IMHO masz walnięte testy albo źle mierzysz, lub masz szambo w drugim akwa z którego dolewasz wodę, w co wątpię . Cytuj
jaro13 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor #5 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Testy są OK. Te same w drugim pokazują amoniak 0, azotyny 0,05. Może przyczyną było to,iż dopiero tydzień temu zwiększyłem przepływ z sumpa do 750l/h. Wcześniej było tego zaledwie 350(gąbka na pompie). U mnie za starter pracował synek(a raczej jego siuśki) i może zbyt dużo tego wlał(em) i bakterie mają ciężko to przerobić na azotyny. Ma to jakiś sens? Cytuj
eljot Opublikowano 13 Kwietnia 2013 #6 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 U mnie za starter pracował synek(a raczej jego siuśki) i może zbyt dużo tego wlał(em) i bakterie mają ciężko to przerobić na azotyny. Ma to jakiś sens? Pytałem wcześniej czego dodawałeś ehh Zapewne było tego dużo za dużo, poczekaj na opinie siuśkofanów;) (ja do nich nie należę) może coś doradzą. Ja wlałbym całą wodę z akwa i startował z tym co zostało w sumpie. Cytuj
jaro13 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor #7 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Ja do nich też nie należę ale ostatnim razem,jak startowałem z akwa,to wpuściłem kilka gupików(myślałem,że samce). Powiem Ci, że problem z niżem demograficznym byłby rozwiązany,gdybyśmy się od nich uczyli. Pleniły się jak GŁUP(i)KI. Nie mogłem ich wyzbierać, a potraktować ich jako pożywienie dla drapieżników wydawało mi się mało humanitarne. No może trochę je polubiłem. Po prostu słabszych nie biję. Taki joke. Cytuj
luk5007 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 #8 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Kolego ja nie dawno startowałem baniak używając biodigest polecam:) niedrogi i wydajny Cytuj
jaro13 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor #9 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Powiedz mi kolego,czy SUBSTRATE CLEANER nie ma przypadkiem takich samych właściwości? Taki preparat właśnie posiadam. Cytuj
Post_Mortem Opublikowano 13 Kwietnia 2013 #10 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Napisz jakiej pojemności masz akwarium i ile synek "nalał" ? Pisząc o substrate cleaner masz na myśli ten "cudowny" specyfik - odmulacz do podłoża w płynie ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi