Skocz do zawartości

Protomelas Sp.Steveni taiwan-opis i spostrzeżena hodowcy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i drugi samiec zaczął się wybarwiać. O dziwo nie spotyka się to z większą agresją ze strony Stefana. Drugi pływa w miarę swobodnie po całym akwarium, tylko czasami jest pogoniony przez Stefana. Zobaczymy co będzie dalej. Zaczął się wybarwiać w czasie choroby Stefana, kiedy to przestał jeść, wycofał się, stał się apatyczny. W wyniku kuracji Stefan po trzech tygodniach zaczął już jeść i zachowuje się normalnie. Drugi nie jest jeszcze w pełni wybarwione, ale nie wiele już mu brakuje. Widać go na zdjęciu w galerii za Stefanem.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Warto teraz obserwować zachowanie obu samców.

U mnie historia nie była za długo optymistyczna. Mając baniak 200x50x60 miałem 2 samce z jednego miotu choć w czasie wybarwiania jeden był od drugiego sporo mniejszy. Przez ok miesiąc obstawiałem większego o dominację, ku mojemu zaskoczeniu mniejszy zaczął ganiać większego.

Trwało to ok kilku miesięcy...

Mniejszy Stefan "zapylał" wszystkie samiczki, paradował pokazując swoje walory, ganiał większego od siebie konkurenta a ten grzecznie uciekał... do czasu...

Przez pewien okres zauważyłem, że większy coraz częściej zaczyna się "stawiać" i nie daje już tak łatwo w "kasze dmuchać", coraz więcej nabiera pewności siebie a i też kolorków. Zaczęły się niebezpieczne walki "pysk w pysk" ale dalej mniejszy był "królem".

Pewnego poranka zauważyłem jakby mniejszy Stefan miał jakąś "mgiełkę" na oku. Szybko "wujek google" i sprawdzanie co to za choroba, obserwacja innych ryb, sprawdzanie parametrów i zastanawianie się co może być nie tak...

Okazało się, że większy samiec musiał dorwać dominanta w nocy i mu zadać decydujący cios, właśnie w oko. Mniejszy ostatecznie stracił oko (zrobiła się taka wydmuszka). Przez pewien czas jeszcze próbował coś ugrać swym temperamentem ale w końcu oddał pole większemu i cwańszemu samcowi, stracił kolorki i usunął się na bok.

Z jednej strony to była naturalna kolej rzeczy ale niestety większy Stefan już nie nabrał tak pięknych kolorków jakie miał mniejszy...

Kawa się skończyła więc i historię czas skończyć...:D

• Dziękuję 4
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Widzieliście takie coś?! Już nie wiadomo jakie pyszczaki ze sobą trzymać.

Taiwan Reef cichlid spawn, babies on the way! - YouTube

Tylko jeśli to jest Aulonka, to samica powinna być chyba szara, no chyba że to dwa samce "trenują" :D

Opublikowano
No i drugi samiec zaczął się wybarwiać. O dziwo nie spotyka się to z większą agresją ze strony Stefana. Drugi pływa w miarę swobodnie po całym akwarium, tylko czasami jest pogoniony przez Stefana. Zobaczymy co będzie dalej. Zaczął się wybarwiać w czasie choroby Stefana, kiedy to przestał jeść, wycofał się, stał się apatyczny. W wyniku kuracji Stefan po trzech tygodniach zaczął już jeść i zachowuje się normalnie. Drugi nie jest jeszcze w pełni wybarwione, ale nie wiele już mu brakuje. Widać go na zdjęciu w galerii za Stefanem.

Witaj, przypuszczam że nie zobaczysz w twoim akwarium dwóch wybarwionych samców. Bardziej spodziewał bym się historii jeffika. Nigdy nie widziałem w jednym zbiorniku dwóch wybarwionych samców a miałem ich sporo. Poniżej fotka pasująca do opowieści przy kawie.:D

post-12774-14695722519067_thumb.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Harisimi, czy temu Protomelasowi też "czasowo dobrze się powodzi"? Może to jest normalny wygląd, a zdjęcia niedożywionych, płaskobrzuchych Protków są odchyleniem od normy?

Protomelas sp. 'steveni taiwan' at Taiwanee Reef - YouTube

• Dziękuję 1