Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o radę. U kumpla w filtrze zewnętrznym silnik kwalifikuje się do wymiany. Terkocze i wydaje zgrzyty. W sobotę jadę z nim do sklepu w którym został zakupiony i zgodnie z ustaleniami sprzedawcy zostanie wymieniony (na miejscu) na nowy na gwarancji. Oczywiście po sprawdzeniu. Jedziemy oczywiście bez wkładów. I tu jest problem pogrzebany. Chcemy aby przeżyło jak najwięcej bakterii. Plan jest taki:

Wkłady z filtra do pojemnika 20l zalanego wodą z akwarium + napowietrzanie z brzęczyka. Ile czasu mamy na powrót bez większych strat w nitryfikacji. Kumpel mieszka dość daleko od Wawy więc na w tę i z powrotem potrzebujemy 6-8 godzin. Sam mu kupiłem ten filtr i czuje się troszkę odpowiedzialny za jego awarię. A, filtr działał dobrze przez ok. 5 miesięcy więc troszkę szkoda tego co już w nim się namnożyło. Proszę o rady.

Opublikowano
Chcemy aby przeżyło jak najwięcej bakterii. Plan jest taki:

Wkłady z filtra do pojemnika 20l zalanego wodą z akwarium + napowietrzanie z brzęczyka. Ile czasu mamy na powrót bez większych strat w nitryfikacji. Kumpel mieszka dość daleko od Wawy więc na w tę i z powrotem potrzebujemy 6-8 godzin.

Pełny luzik bakterie nie ucierpią ale lepsza opcja to wkłady do jakiegoś worka, pończochy;) i do akwa.
Opublikowano

Spoko dzięki Eljot. Można zawsze na Ciebie liczyć. :) Ten sam sposób wykorzystam u siebie bo czeka mnie wzmacnianie szafki pod baniak. Stoi niby stabilnie ale ugina się delikatnie blat poza krawędziami akwarium (baniak 120cm, komoda 130cm, baniak stoi na środku i na tych 5cm z każdej strony blat ugiął się o około 1mm - trochę mnie to przeraża. A plecy to zwykła 3mm płyta.) Co ciekawe opieram się o tą komodę, prawie kładę na baniak przy odmulaniu dna i nic. Ale blat wygięty i boję się o zmęczenie materiału.

Opublikowano

To faktycznie lepszy pomysł niż mój. Dzięki tak zrobimy. Nie wiem czy kumpel ma jakiś wewnętrzny filtr (próbuje namówić go na malawi, teraz ma holendra), ale wrazie co wezmę ze sobą pickupa eheima z piwnicy i będzie git. Jeszcze raz dzięki.