piotrekwro Opublikowano 9 Kwietnia 2013 #1 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Witam ponownie , w sobotę planuję przenieść rybki z całą zawartością starego akwa do nowego zbiornika. Mój plan jest następujący: 1. wyciągnąć kamienie ,największe 3 porozbijać na mniejsze części, obmyć bądż wygotować , poustawiać w nowym na płycie plexi 2. wydobyć piach ze starego, wsypać do nowego, w zapasie przygotuję 15kg zwykłego budowlanego ( czy mogę pomieszać z kwarcowym) mam jeszcze ok 20 kg drobnego żwirku ale jest z niewiadomego pochodzenia wygląda na zebrany z ogrodu bo jakieś kudły psie się w nim pałętają 3. akwa prawdopodobnie stanie na miejscu starego ( jeśli taka wizja zostanie to spuszczę mniejszą połowe wody, przeniosę rybki, wylączę/przeniosę filtry/grzałki/termometry, odsunę stare akwa, przesunę nowe na tamto miejsce, przeleję resztę wody, odpalę cały sprzęt, ewentualnie doleję odstanej wody) 3a. jeśli akwa stanie w innym miejscu to po problemie pkt 3. Pierwszy raz w sumie będę przeprowadzał taką akcję, co sądzicie o moim planie, zapewne będą wątpliwości( sam mam patrz przesuwanie akwa),zapewne doświadczeni malawiści nie raz przenosili sie do innego zbiornika więc wszelkie sugestie/porady/spostrzeżenia prosze o wypowiedzi. Z góry dzięki! Cytuj
eljot Opublikowano 9 Kwietnia 2013 #2 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 1. wyciagnąc kamienie ,najwieksze 3 porozbijać na mniejsze części, obmyć bądż wygotować , poustawiać w nowym na płycie plexi Nie wiem w jakim celu chcesz rozbijać i gotować te kamienie? IMHO większe wyglądają lepiej. 2. wydobyć piach ze starego, wsypać do nowego, w zapasie przygotuje 15kg zwykłego budowlanego ( czy mogę pomieszać z kwarcowym) mam jeszcze ok 20 kg drobnego żwirku ale jest z niewiadomego pochodzenia wygląda na zebrany z ogrodu bo jakieś kudły psie się w nim pałętają Piach możesz mieszać, ten żwirek jak nie wiesz skąd to wygotuj. Punkt 3 ok Tak na marginesie to popraw ogonki bo raz się pojawiają raz nie Cytuj
piotrekwro Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor #3 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Mam wielkie kamole w akrylowym akwa, więc nie miałem żadnych obaw że coś niemiłego się może przytrafić ( brak jakichkolwiek podkładek ) , teraz będzie szkło więc płyta plexi doszła i wiem że te ogromne kamole nie będą chciały tak ładnie stać na plexi ( w obecnym są ładnie podsypane piachem). Myślałem że je rozłupie na kilka mniejszych i ułoże jakąś ciekawą konstrukcję( o gotowaniu mowa jedynie kiedy się bardzo zabrudzą przy rozdrabnianiu, bo zapewne będę to robił na dworze). Ok wygotuje żwir, ale co z tymi kudłami , chyba nie będę przebierał? Cytuj
eljot Opublikowano 9 Kwietnia 2013 #4 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 ale co z tymi kudłami , chyba nie będę przebierał? Albo przebierzesz albo będą pływać w akwa i zbierze je dobra filtracja Cytuj
Renton Opublikowano 29 Kwietnia 2013 #5 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Podłączę się do tematu. Ja mam w planach akcję zmiany kamieni w akwarium - tym samym akwarium. Wyłowić ryby i dopiero zacząć wybierać kamienie i wkładać nowe i zrobić im szybką akcję zmiany wymiany kamieni bez wyławiania? Będzie trochę motki i na pewno nie potrwa to kwadrans, a raczej cztery. I co robić? Cytuj
eljot Opublikowano 29 Kwietnia 2013 #6 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Wyjmij kamienie i odłów ryby (będzie łatwiej), następnie ułóż nową aranżację i wpuść ryby. Układanie aranżacji z rybami w środku niesie ryzyko że którąś przygnieciesz. Cytuj
Renton Opublikowano 29 Kwietnia 2013 #7 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 A zapodawać im jakiś tranquilizer jak będą czekały w wiaderku na nowe lokum? Cytuj
Slawek-meszek Opublikowano 29 Kwietnia 2013 #8 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Napowietrzanie i możesz też grzałkę włączyć jak będzie chłodno. Cytuj
pit73 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 #9 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Imho nie łowiłbym ryb na czas rearanżacji. Kamienie trzeba i tak wkładać bardzo powoli, więc największy problem bedzie z upartym samcem broniącym "starego" rewiru - może nawet atakować :-) Ale i tak, myśle ze sama zmiana wystroju bedzie dla ryb sporym stresem i koniecznoscią nowych walk o rewiry, więc oszczędziłbym im ganiania za nimi ze siatką. Cytuj
Slawek-meszek Opublikowano 29 Kwietnia 2013 #10 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Wyjmij kamienie i odłów ryby (będzie łatwiej), następnie ułóż nową aranżację i wpuść ryby. Układanie aranżacji z rybami w środku niesie ryzyko że którąś przygnieciesz. Popieram kolegę Eljota Jakoś sobie nie wyobrażam całkowitą zmianę wystroju z rybami w środku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi