Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie , w sobotę planuję przenieść rybki z całą zawartością starego akwa do nowego zbiornika. Mój plan jest następujący:

1. wyciągnąć kamienie ,największe 3 porozbijać na mniejsze części, obmyć bądż wygotować , poustawiać w nowym na płycie plexi

2. wydobyć piach ze starego, wsypać do nowego, w zapasie przygotuję 15kg zwykłego budowlanego ( czy mogę pomieszać z kwarcowym) mam jeszcze ok 20 kg drobnego żwirku ale jest z niewiadomego pochodzenia wygląda na zebrany z ogrodu bo jakieś kudły psie się w nim pałętają

3. akwa prawdopodobnie stanie na miejscu starego ( jeśli taka wizja zostanie to spuszczę mniejszą połowe wody, przeniosę rybki, wylączę/przeniosę filtry/grzałki/termometry, odsunę stare akwa, przesunę nowe na tamto miejsce, przeleję resztę wody, odpalę cały sprzęt, ewentualnie doleję odstanej wody)

3a. jeśli akwa stanie w innym miejscu to po problemie pkt 3. :)

Pierwszy raz w sumie będę przeprowadzał taką akcję, co sądzicie o moim planie, zapewne będą wątpliwości( sam mam patrz przesuwanie akwa),zapewne doświadczeni malawiści nie raz przenosili sie do innego zbiornika więc wszelkie sugestie/porady/spostrzeżenia prosze o wypowiedzi.

Z góry dzięki!

Opublikowano
1. wyciagnąc kamienie ,najwieksze 3 porozbijać na mniejsze części, obmyć bądż wygotować , poustawiać w nowym na płycie plexi

Nie wiem w jakim celu chcesz rozbijać i gotować te kamienie? IMHO większe wyglądają lepiej.

2. wydobyć piach ze starego, wsypać do nowego, w zapasie przygotuje 15kg zwykłego budowlanego ( czy mogę pomieszać z kwarcowym) mam jeszcze ok 20 kg drobnego żwirku ale jest z niewiadomego pochodzenia wygląda na zebrany z ogrodu bo jakieś kudły psie się w nim pałętają
Piach możesz mieszać, ten żwirek jak nie wiesz skąd to wygotuj.

Punkt 3 ok :)

Tak na marginesie to popraw ogonki bo raz się pojawiają raz nie ;)

Opublikowano

Mam wielkie kamole w akrylowym akwa, więc nie miałem żadnych obaw że coś niemiłego się może przytrafić ( brak jakichkolwiek podkładek ) , teraz będzie szkło więc płyta plexi doszła i wiem że te ogromne kamole nie będą chciały tak ładnie stać na plexi ( w obecnym są ładnie podsypane piachem). Myślałem że je rozłupie na kilka mniejszych i ułoże jakąś ciekawą konstrukcję( o gotowaniu mowa jedynie kiedy się bardzo zabrudzą przy rozdrabnianiu, bo zapewne będę to robił na dworze).

Ok wygotuje żwir, ale co z tymi kudłami , chyba nie będę przebierał?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Podłączę się do tematu. Ja mam w planach akcję zmiany kamieni w akwarium - tym samym akwarium. Wyłowić ryby i dopiero zacząć wybierać kamienie i wkładać nowe i zrobić im szybką akcję zmiany wymiany kamieni bez wyławiania? Będzie trochę motki i na pewno nie potrwa to kwadrans, a raczej cztery. I co robić?

Opublikowano

Wyjmij kamienie i odłów ryby (będzie łatwiej), następnie ułóż nową aranżację i wpuść ryby. Układanie aranżacji z rybami w środku niesie ryzyko że którąś przygnieciesz.

Opublikowano

Imho nie łowiłbym ryb na czas rearanżacji. Kamienie trzeba i tak wkładać bardzo powoli, więc największy problem bedzie z upartym samcem broniącym "starego" rewiru - może nawet atakować :-) Ale i tak, myśle ze sama zmiana wystroju bedzie dla ryb sporym stresem i koniecznoscią nowych walk o rewiry, więc oszczędziłbym im ganiania za nimi ze siatką.

Opublikowano
Wyjmij kamienie i odłów ryby (będzie łatwiej), następnie ułóż nową aranżację i wpuść ryby. Układanie aranżacji z rybami w środku niesie ryzyko że którąś przygnieciesz.

Popieram kolegę Eljota

Jakoś sobie nie wyobrażam całkowitą zmianę wystroju z rybami w środku.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.