Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Koledzy piszę post ponieważ potrzebuje waszej rady na temat filtracji opartej na korpusach narurowych ( 2 szt. pierwszy z gąbką drugi z ceramiką) do małego akwarium. Jako napęd do tego chcę użyć pompę obiegową przeznaczoną do akwariów morskich o przepływie 1200 l/h (pompę tą można stosować też na zewnątrz) i dlatego mnie zaiteresowała http://allegro.pl/aquarium-systems-new-jet-1200-pompa-obiegowa-i3099755099.html oto link do aukcji. Jej cena i zużycie energii są ok, a nie chcę inwestować kasy w pompę c.o. która jest polecona w innych postach jest bardzo droga i za wydajna jak do mojego małego akwa. Poniżej zamieszczam schemat który dziś narysowałem. Bardzo proszę was koledzy o wyrażenie swojej opini na ten temat. Czy powyższa pompa da redę :D ? Czy taka filtracja sprawdzi się u mnie?

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Pozdrawiam,

Krzysiek

post-13076-14695713844929_thumb.jpg

Opublikowano

Mimo że pompy NewJet jak dla mnie są bardzo dobre to nie sądzę żeby na dłuższą metę dało to radę.

U mnie sprawdzałem jak będzie chodziło (miałem ją zamontowaną w akwa jako dodatkową na początku zasysu w razie gdyby pompa c.o. mi siadła) i w sumie przy czystych wkładach dawało radę.

Problem pojawia się gdy wkłady trochę się zapchają.

Niestety w Twoim przypadku będziesz miał tylko jeden korpus i to jeszcze przed pompą (która jak wiadomo bardziej pompuje niż ssa) i przez to opory większe - praktycznie przez pierwszy korpus woda będzie przepływała prawie że grawitacyjnie.

Ja miałem dwa korpusy równolegle i jak napisałem było spoko z czystymi, jak będzie u Ciebie, nie wiem.

Ja bym dał oba korpusy za pompą i w akwa prefiltr na zasysie.

Opublikowano

Wiem kunta tylko, że ja chcę ograniczyć ingerencje w akwarium (to jest wkładanie rąk i zdejmowanie prefiltra) do minimum stąd te umieszczenie korpusa przed pompą.

Powiedz jeszcze jak z kulturą pracy tej pompy jak masz doświadczenie: jak pracuje cicho/głośno oraz jej awaryjność?

Opublikowano

Podobnie jak Kunta sądzę, że to nie będzie dawało rady. Jak napchasz do narurowców wkłady to przepływ drastycznie spadnie.

U siebie w podobnym litrażu do Twojego myślałem o takim rozwiązaniu, ale na pompie CO grundfosa apha 2 (droga, ale porządna i energooszczędna). Można to zrobić np. na innych pompach, sęk jednak w zużyciu energii tych pomp. Po nie całych 3 latach zwraca się całkowicie koszt zakupu grundfosa.

Jestem w podobnym punkcie jak Ty przy komponowaniu akwarium. I aktualnie skłaniam się ku decyzji kubła jbl e1501, do niego z 1 narurowca prefiltr z wkładem 100u a potem z owatą (watoliną) i do akwa cyrkulator jvp-100. Obecnie testuje tą konfigurację na e901 i jest nieco za słaby. Realny przepływ mam na poziomie około 350l/h. Także finalnie e901 przeskoczy do zbiornika z aksolotlami meksykańskimi.

Skłaniam się ku e1501, bo nie bardzo mam aktualnie gdzie schować cały system narurowca, kilka korpusów plus jakakolwiek pompa jednak potrzebuje sporo miejsca.

A biję się z myślami już jakiś czas, bo bardzo chce uniknąć ekstra filtra wewnętrznego w akwarium. Gdybym miał więcej miejsca poszedłbym w pompę CO.

Myślę też, że dwa korpusy na całą filtrację biologiczno mechaniczną jak proponujesz u siebie to zdecydowanie za mało ! Przynajmniej dwa równoległe na wejściu jako mechanika i dwa równoległe za pompą jako biologi. Z mniej niż czterema korpusami w oparciu tylko o pompę i o nie bym nie zaczynał nawet przy tym litrażu.

Opublikowano

Kolego Misiek aktualnie posiadam aby filtr wewnętrzny aquael turbo 1000 ceramika + gąbka http://allegro.pl/aquael-turbo-1000-filtr-wewnetrzny-150-200-w-24h-i3128469661.html i daje radę parametry są ok (a jest w nim mało ceramiki). Więc jak dam korpus narurowy 10 cali i wypełnię go w całości to na pewno będzie więcej ceramiki niż w moim aqaelu. Oczywiście zakładając taką samą obsadę jak mam teraz 6 szt. saulosi.

Wątek ten napisałem ponieważ dokładnie tak jak ty chcę się pozbyć brzydkiego i dużego filtra wew. który zabiera dużo miejsca i szpeci akwarium.

Jeżeli po konsultacjach z wami koledzy nie zdecyduje się na taką filtracje jak opisałem wówczas przy dodatkowym przypływie gotówki zdecyduje się podobnie jak kolego Misiek na JBL e1501 + 1 korpus narurowy wypełniony gąbką jako prefiltr.

Jednak na razie czekam na kolejne rady od forumowiczów ;)

Opublikowano

Przychylam się do tych pomysłow, może być wkład wypełniony gąbką jako filtr bio i ogólny. Miałem u siebie podobny układ ale pompa hailea hx6210 albo 6520 i fbf w 200l i jakoś dawało sobie radę. Nie jest to idealna filtracja mechaniczna.

Opublikowano
Przychylam się do tych pomysłow, może być wkład wypełniony gąbką jako filtr bio i ogólny. Miałem u siebie podobny układ ale pompa hailea hx6210 albo 6520 i fbf w 200l i jakoś dawało sobie radę. Nie jest to idealna filtracja mechaniczna.

Nabe czyli myślisz, że może się udać ?

Opublikowano

Ja rozumiem to tak, nie będzie to idealna filtracja mechaniczna. Jeśli obecnie masz rozwiązanie, które się sprawdza w jakiś podstawowy sposób to wydaje mi się, że bez sensu inwestować w rozwiązanie które też nie będzie idealne. Właściwie jedynym słabym punktem jest pompa.

Ja bym zrobił tak. Jeśli masz miejsce na sensowne zorganizowanie filtracji z narurowca, to dozbieraj wymaganą kasę na porządną pompę i zrób to tak żeby było super. Bo tak wydasz teraz kasę a okaże się, że nie będzie szczególnie lepiej niż masz obecnie.

Opublikowano

Tak jak najbardziej ale potrzebujesz też wymuszonej cyrkulacji do naganiania śmieci. Można wykorzystać wypływającą wodę z tego filtra i zorganizować cyrkulację dookoła zbiornika.

Opublikowano

Nabe, tylko weź pod uwagę iż kolega zamierza wywalić ten wewnętrzny filtr który ma obecnie. Jak się naczytałem, że pychole solidnie brudzą i z własnego doświadczenia to wydaje mi się, że na proponowanym zestawieniu będzie dość średnio. Co kolegi po jakimś czasie po prostu nie zadowoli.