Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cyrtokaramori tak nazwał pyszczaki które otrzymałem od kumpla (on nie wie jak się nazywaja jego podopieczni)hodowca i handlarz przeróżnych pyszczaków. Tyle. że nic więcej o nich mi nie powiedział jedynie, że potocznie nazywa się tego pyszczaka "delfinim".Nie mogę znaleźć żadnych informacji na temat tego pysia. Pomóżcie Trzymam je razem z Demasoni, Yelowami oraz z Pseudotropheus tropheops. Wiem ,ze jak podrosną to bedzie ich stanowczo za dużo i planuje selekcję. Co z tymi delfinami?

Posted

:( Jak wywnioskowałem z innych Twoich postów to masz akwa 240 l i to akwa jest na 100% nieodpowiednie dla tej ryby jak również bardzo nieodpowiednie jest trzymanie jej z mbuną

Naprawę branie i wpuszczanie do akwa ryb o których nie wie sie kompletnie nic jest imho lekkomyślnością która może wyrządzic wiele szkód.

Prawidłowa nazwa brzmi Cyrtocara moorii

Ryba ta dorasta do naprawdę sporych rozmiarów i spokojnie przekracza 20 cm dobijająć nawet do 25 cm długości więc akwa o długości 150 cm i pojemności 375 l jest czyms minimalnym.

Wystruj baniaka dla moorii tez musi być kompletnie inny niż dla mbuny - dla mbuny robisz wystruj skalisty a dla moorii skały ograniczasz do minimum i trzeba zostawić dużo wolnej , koniecznie piaszczystej powieżchni.

Kwestja diety też jest zupełnie inna niż u większości mbuny choć dietetycznie to już trzymanie demasonków z yellowkami jest błędem.

Jak dla mnie ta obsada którą masz obecnie jest bardzo niewłaściwie dobrana.